Novosadski taksisti prvi će u Srbiji prevoziti decu u auto-sedištima

Novosadski taksisti prvi će u Srbiji prevoziti decu u auto-sedištima

Gradska taksi udruženja pozvana da pokažu društvenu odgovornost i priključe se akciji koja za cilju ima zaštitu najmlađih u saobraćaju.

Nacionalnom strategijom za bezbednost saobraćaja predviđeno je da nakon 2020. nijedno dete ne strada u saobraćaju. Da bi se taj zahtevan cilj ispunio, potrebno je da se uključe sve relevantne ustanove koje mogu da utiču na smanjenje negativne statistike, zaključak je prve Nacionalne konferencije o bezbednosti dece kao putnika, koja je održana juče u Novom Sadu.

- Konferencija je na jednom mestu okupila sve relevantne ustanove i institucije, s ciljem da krajnji rezultat bude bolja koordinacija svih službi, a broj stradale dece u saobraćaju znatno manji. Neophodno je da svi budemo na istom zadatku i da radimo na tome da podignemo svest kod roditelja o korišćenju auto-sedišta. Na ovoj konferenciji prvi put je pokrenuto pitanje o prevozu dece sa smetnjama u razvoju i da li se nekorišćenje auto-sedišta može podvesti pod zanemarivanje deteta – izjavila je Marijana Jovanović, ispred Centra za promociju bezbednosti saobraćaja, koja je organizator konferencije.U okviru konferencije Agencija za bezbednost saobraćaja poklonila je 20 auto-sedišta Novom Sadu, sa idejom da se podele zainteresovanim taksi udruženjima.

- Za sad se ovom pilot-projektu pridružio "SOS taxi", pa će Novosađani od  15. decembra imati mogućnost da pozovu ovaj taksi i zatraže vozilo sa auto-sedištem i decu prevoze bezbedno i u taksi prevozu. Pozivamo i ostala taksi udruženja da pokažu društvenu odgovornost i prikljjuče se ovoj akciji – navodi Jovanović, dodavši da će u narednom periodu obučiti i taksiste udruženja koja se prijave da pravilno postavljaju auto-sedište u svoj automobil. 


Kako bi se podigla svest o značaju bezbednosti dece u saobraćaju, uz podršku Gradske uprave za saobraćaj, na teritoriji Novog Sada na delu je i edukacija 16 hiljada đaka od prvog do četvrtog razreda.

- Mi moramo obukom dece i roditelja podići svest društvu da bi se kroz pet ili deset godina ljudi ponašali najnormalnije u tom smislu, te da koriste sva moguća sredstva koja su obavezujuća da povećaju bezbednost u saobraćaju – rekao je na jučerašnjoj konferenciji Aleksandar Kravić, član gradskog veća zadužen za saobraćaj i puteve.

UČESNICI: Na konferenciji koju je organizovao Centar za promociju bezbednosti saobraćaja, u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja Republike Srbije i Gradskom upravom za saobraćaj Grada Novog Sada, učestvovali su i predstavnici Uprave saobraćajne policije, Ministarstva zdravlja, dečje hirurgije i fizijatrije,  Hitne pomoći, Instituta za javno zdravlje Srbije, predstavnik Zaštitnika građana, kao i predstavnici lokalnih samouprava i Službe patronažnih sestara i babica Srbije, kao najveći potencijal u podizanju svesti roditelja o važnosti korišćenja auto-sedišta

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Goran Stanković

  pre 1645 dana i 38 minuta

  Ajao SOS taksi... Bolje da obnove vozni park a ne da decu voze u autima iz 2001.god

  Oceni komentar:
  0
  0