Novosadski taksisti prvi će u Srbiji prevoziti decu u auto-sedištima

Novosadski taksisti prvi će u Srbiji prevoziti decu u auto-sedištima

Gradska taksi udruženja pozvana da pokažu društvenu odgovornost i priključe se akciji koja za cilju ima zaštitu najmlađih u saobraćaju.

Nacionalnom strategijom za bezbednost saobraćaja predviđeno je da nakon 2020. nijedno dete ne strada u saobraćaju. Da bi se taj zahtevan cilj ispunio, potrebno je da se uključe sve relevantne ustanove koje mogu da utiču na smanjenje negativne statistike, zaključak je prve Nacionalne konferencije o bezbednosti dece kao putnika, koja je održana juče u Novom Sadu.

- Konferencija je na jednom mestu okupila sve relevantne ustanove i institucije, s ciljem da krajnji rezultat bude bolja koordinacija svih službi, a broj stradale dece u saobraćaju znatno manji. Neophodno je da svi budemo na istom zadatku i da radimo na tome da podignemo svest kod roditelja o korišćenju auto-sedišta. Na ovoj konferenciji prvi put je pokrenuto pitanje o prevozu dece sa smetnjama u razvoju i da li se nekorišćenje auto-sedišta može podvesti pod zanemarivanje deteta – izjavila je Marijana Jovanović, ispred Centra za promociju bezbednosti saobraćaja, koja je organizator konferencije.U okviru konferencije Agencija za bezbednost saobraćaja poklonila je 20 auto-sedišta Novom Sadu, sa idejom da se podele zainteresovanim taksi udruženjima.

- Za sad se ovom pilot-projektu pridružio "SOS taxi", pa će Novosađani od  15. decembra imati mogućnost da pozovu ovaj taksi i zatraže vozilo sa auto-sedištem i decu prevoze bezbedno i u taksi prevozu. Pozivamo i ostala taksi udruženja da pokažu društvenu odgovornost i prikljjuče se ovoj akciji – navodi Jovanović, dodavši da će u narednom periodu obučiti i taksiste udruženja koja se prijave da pravilno postavljaju auto-sedište u svoj automobil. 


Kako bi se podigla svest o značaju bezbednosti dece u saobraćaju, uz podršku Gradske uprave za saobraćaj, na teritoriji Novog Sada na delu je i edukacija 16 hiljada đaka od prvog do četvrtog razreda.

- Mi moramo obukom dece i roditelja podići svest društvu da bi se kroz pet ili deset godina ljudi ponašali najnormalnije u tom smislu, te da koriste sva moguća sredstva koja su obavezujuća da povećaju bezbednost u saobraćaju – rekao je na jučerašnjoj konferenciji Aleksandar Kravić, član gradskog veća zadužen za saobraćaj i puteve.

UČESNICI: Na konferenciji koju je organizovao Centar za promociju bezbednosti saobraćaja, u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja Republike Srbije i Gradskom upravom za saobraćaj Grada Novog Sada, učestvovali su i predstavnici Uprave saobraćajne policije, Ministarstva zdravlja, dečje hirurgije i fizijatrije,  Hitne pomoći, Instituta za javno zdravlje Srbije, predstavnik Zaštitnika građana, kao i predstavnici lokalnih samouprava i Službe patronažnih sestara i babica Srbije, kao najveći potencijal u podizanju svesti roditelja o važnosti korišćenja auto-sedišta

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Goran Stanković

  pre 323 dana i 10 sati

  Ajao SOS taksi... Bolje da obnove vozni park a ne da decu voze u autima iz 2001.god

  Oceni komentar:
  0
  0
novosadska policija jkp novosadska toplana 27. novosadski maraton klinički centar vojvodine betanija Elektrodistribucija Novi Sad elektrovojvodina Spens raspored sahrana novi sad šoping centar promenada isključenja struje KCV jkp lisje novosadsko porodilište humanitarna akcija isključenje vode klinika za ginekologiju i akušerstvo Aleksandar Vučić bebe novorođenčad servisne informacije bez struje servisne informacije novi sad raspored sahrana i ispraćaja bez vode izmena režima saobraćaja novosađani Isključenje struje JKP Vodovod i kanalizacija sahrane novi sad