Novosadski vatrogasci i dalje čekaju novi dom na Telepu

Novosadski vatrogasci i dalje čekaju novi dom na Telepu

Regionalni centar za vanredne situacije, koji bi u skorijoj budućnosti trebalo da se izgradi na Telepu i još uvek čeka na projektanta koji se traži putem tendera, novosadskim vatrogascima rešiće, kažu, brojne probleme.

Komandant Vatrogasnog bataljona Novi Sad Igor Adam smatra da je sistem rada vatrogasnih jedinica u kojem postoji jedna centralna koja opslužuje ceo grad odavno prevaziđen budući da se u poslednjih dvadesetak godina grad praktično udvostručio, kako po broju stanovnika tako i površinski.  

- Svuda to funkcioniše tako da su kvartovi pokriveni određenim brojem jedinica, odnosno jednom manjom. Na taj način se mnogo brže pokriva svaki deo grada. Raste broj stanovnika, a samim tim i broj vozila, zakrčenost ulica. Time se automatski povećava i vreme dolaska do određenog mesta – kaže Igor Adam.

- Nekad je u Novom Sadu bilo 200.000 stanovnika, brže se stizalo do neke tačke sa ovog mesta, a sada, ako je sve duplo prošireno, povećava se naše vreme stizanja do požara. Кada imate više jedinica na više različitih mesta u gradu automatski ste skratili vreme stizanja i "odgovor" vatrogasaca je brži u svakom trenutku – zaključuje komandant Vatrogasnog bataljona u Novom Sadu, a prenosi Dnevnik.

Adam kaže da je izlaz iz sadašnjeg vatrogasnog doma u Ulici Jovana Subotića veoma skučen, nepristupačan i problematičan za njihova velika vozila. Zbog toga su iskazali svoje potrebe za projektovanje novog centra koji bi bio po njihovoj meri.

Komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Novi Sad Stojan Milovac smatra da ova jedinica apsolutno više ne zadovoljava potrebe grada i da je hitno potrebna bar još  jedna i dodaje da je najvažniji faktor za uspešnost gašenja nekog požara vreme stizanja na mesto događaja.

- To ne može da se uradi s bržim vozilima zbog frekvencije saobraćaja. Situacija se komplikuje, a jedino čime mi možemo da odgovorimo na taj problem je više manjih lokacija iz kojih će vreme stizanja biti zaista kratko, čime će i rezultati rada biti bolji – kaže Milovac za novosadski Dnevnik.

Regionalni centar za vanredne situacije će se graditi na uglu Bulevara patrijarha Pavla i Somborske ulice, a u njemu bi, osim vatrogasne, trebalo da budu smeštene i službe spasavanja, zaštite od poplava i drugih elementarnih nepogoda, upravljanje rizicima i slično. Dvorište centra trebalo bi da ima poletno-uzletnu pistu za helikopter i vežbališta za obuku i trening, koja će, osim vatrogasaca, koristiti i pripadnici drugih spasilačkih službi. Na pomenutom trenažnom prostoru, između ostalog, predviđeni su toranj s pet-šest spratova, veštačka stena, bazen-tankvana za simulaciju gašenja požara zapaljivih materija, zatvoreni bazen za obuku tima za spasavanje i sprave za obuku.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

raspored sahrana novi sad novosadsko porodilište servisne informacije novi sad bez struje gradonačelnik Miloš Vučević porodilište novosađani dunav raspored sahrana i ispraćaja betanija elektrovojvodina bez vode isključenja struje sahrane radosne vesti havarija na vodovodu horoskop telep jkp lisje novorođenčad matična knjiga rođenih gradsko groblje servisne informacije bebe RHMZ horoskopski znaci Miloš Vučević almaško groblje jkp novosadska toplana EPS