Novosadski vatrogasci i dalje čekaju novi dom na Telepu

Novosadski vatrogasci i dalje čekaju novi dom na Telepu

Regionalni centar za vanredne situacije, koji bi u skorijoj budućnosti trebalo da se izgradi na Telepu i još uvek čeka na projektanta koji se traži putem tendera, novosadskim vatrogascima rešiće, kažu, brojne probleme.

Komandant Vatrogasnog bataljona Novi Sad Igor Adam smatra da je sistem rada vatrogasnih jedinica u kojem postoji jedna centralna koja opslužuje ceo grad odavno prevaziđen budući da se u poslednjih dvadesetak godina grad praktično udvostručio, kako po broju stanovnika tako i površinski.  

- Svuda to funkcioniše tako da su kvartovi pokriveni određenim brojem jedinica, odnosno jednom manjom. Na taj način se mnogo brže pokriva svaki deo grada. Raste broj stanovnika, a samim tim i broj vozila, zakrčenost ulica. Time se automatski povećava i vreme dolaska do određenog mesta – kaže Igor Adam.

- Nekad je u Novom Sadu bilo 200.000 stanovnika, brže se stizalo do neke tačke sa ovog mesta, a sada, ako je sve duplo prošireno, povećava se naše vreme stizanja do požara. Кada imate više jedinica na više različitih mesta u gradu automatski ste skratili vreme stizanja i "odgovor" vatrogasaca je brži u svakom trenutku – zaključuje komandant Vatrogasnog bataljona u Novom Sadu, a prenosi Dnevnik.

Adam kaže da je izlaz iz sadašnjeg vatrogasnog doma u Ulici Jovana Subotića veoma skučen, nepristupačan i problematičan za njihova velika vozila. Zbog toga su iskazali svoje potrebe za projektovanje novog centra koji bi bio po njihovoj meri.

Komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Novi Sad Stojan Milovac smatra da ova jedinica apsolutno više ne zadovoljava potrebe grada i da je hitno potrebna bar još  jedna i dodaje da je najvažniji faktor za uspešnost gašenja nekog požara vreme stizanja na mesto događaja.

- To ne može da se uradi s bržim vozilima zbog frekvencije saobraćaja. Situacija se komplikuje, a jedino čime mi možemo da odgovorimo na taj problem je više manjih lokacija iz kojih će vreme stizanja biti zaista kratko, čime će i rezultati rada biti bolji – kaže Milovac za novosadski Dnevnik.

Regionalni centar za vanredne situacije će se graditi na uglu Bulevara patrijarha Pavla i Somborske ulice, a u njemu bi, osim vatrogasne, trebalo da budu smeštene i službe spasavanja, zaštite od poplava i drugih elementarnih nepogoda, upravljanje rizicima i slično. Dvorište centra trebalo bi da ima poletno-uzletnu pistu za helikopter i vežbališta za obuku i trening, koja će, osim vatrogasaca, koristiti i pripadnici drugih spasilačkih službi. Na pomenutom trenažnom prostoru, između ostalog, predviđeni su toranj s pet-šest spratova, veštačka stena, bazen-tankvana za simulaciju gašenja požara zapaljivih materija, zatvoreni bazen za obuku tima za spasavanje i sprave za obuku.

Oceni vest:
5
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan