NOVOSADSKI VODIČ ZA NAJMLAĐE: Kuda s decom tokom zimskog raspusta

NOVOSADSKI VODIČ ZA NAJMLAĐE: Kuda s decom tokom zimskog raspusta

Kape na glave i put pod noge – izađite s decom iz kuće i uživajte u svemu što Novi Sad pruža!

Iako je zima i zvanično stigla, a temperature se drastično smanjile, nema potrebe da novosadski mališani hladne dane provode ispred televizora ili bilo kog drugog ekrana. Uvereni smo da ćete među našim predlozima naći zabavu ili priliku za učenje koja paše baš vašem detetu.

Raspustilište

(Od 26. 12. 2016. do 13. 1. 2017)


Program Raspustilišta ne samo da je raznovrstan, već je i potpuno besplatan za sve zainteresovane, a namenjen je prvenstveno deci od četiri do 14 godina, mada smo uvereni da ćete naći ponešto i za vaše radoznalo trogodišnje čedo. Od Lego igraonica, preko škola šaha, plesa, crtanja, origamija, maketarstva, pa sve do zanimljivih predavanja, previše je aktivnosti da bismo ih ponaosob navodili. Organizuju se i projekcije filmova,  pozorišne predstave, itd. Većina aktivnosti je ipak interaktivna, skrojena tako da fokus bude na dečijem učestvovanju i trudu, a sve kroz zabavu i igru. Posvećeni volonteri i stručnjaci vodiće vaše dete kroz niz radionica i omogućiti mu, ne samo da se zabavi već i da otkrije dar za koji niste ni znali da poseduje. Da li će taj talenat biti ples, gluma ili usmeren ka vizuelnim umetnostima, na vama i vašem detetu je da saznate.

Sve informacije o Raspustilištu možete pronaći na veb sajtu ili Fejsbuk stranici Raspustilišta, a možete otići i do njihovih prostorija u Radničkoj 20, gde će se sve aktivnosti i održavati.

Novosadske dečije Zimzarije

(Od 23. 12. 2016. do 13. 1. 2017)


Izgleda da su Zimzarije pod ovogodišnjim sloganom "Vesela alhemija" zaista otkrile lek protiv učmalosti i dosade, kako za manju decu tako i za tinejdžere željne novih znanja i veština, koji su se ove godine osamostaili i dobili sopstveni raspored pod nazivom "TeenZim 2016". Ne samo sa ciljem da zabavi, već i da edukuje, deci koja budu učestvovala u Zimzarijama biće omogućen ulazak u muzeje, galerije, biblioteke i ostale prostore kulture. Ona će se tu upoznavati sa umetničkim delima, dostignućima u nauci, jezicima i kulturama drugih naroda. Kako svi znamo da je u zdravom telu zdrav duh, organizovani su i sportsko – rekreativni sadržaji poput zumba kids, aikido, joga, ritmička gimnastika, kapuera. U okviru TeenZima 2016, koji je namenjen prevashodno tinejdžerima od 11 do 15 godina osmišljeni su i časovi plesa (hip-hop, dens hol, brejk dens itd). Za malo starije otvaraju se prilike da osmisle i izrade jednostavne aplikacije za telefon, ali i da u Radio televiziji Vojvodina pomognu u kreiranju radio i TV emisija, a potom i da istraže svet arhitekture i urbanizma, muzičke produkcije i digitalnih medija. Naši najmlađi sugrađani moći će na momenat da postanu frizeri, glumci, apotekari, hemičari, alhemičari kao i mladi kuvari.

Ovaj zaista bogat i raznovrsan program, kao i sve neophodne informacije o rasporedu, lokacijama i prijavama za učešće možete da pronađete na Fejsbuk stranici Dečijeg kulturnog centra "Deci na dar" i na njihovom veb sajtu.

Pozorište – kuća sigurnog smeha

Pozorište mladih u Novom Sadu neumorno radi na osmišljavanju predstava za najmlađe i njihov kvalitet nije nepoznanica većini roditelja mlađih generacija.

U sredu, 27. decembra očekuje  nas premijera nove predstave namenjene za decu stariju od tri godine "Ježić Žožo" koja već na prvi pogled pleni veselim kostimima i scenografijom. Tu su i stari znanci "Vuk i jarići", "Veseli muzičari", "Petar Pan" i mnogi drugi koji su na redevnom repertoaru ovog pozorišta.

U  Srpskom narodnom pozorištu tokom svakog decembra favorit je predstava koja ne zastareva i ne prestaje da oduševljava sve generacije – "Krcko Oraščić".

Repertoar Pozorišta mladih pogledajte na veb sajtu Pozorišta mladih, a Srpskog narodnog pozorišta na stranici sa repertoarom.

Osim toga, ovog decembra u Novom Sadu na SPENS-u gostuju dve interesantne predstave namenjene deci. To su predstave:  "Maša i medved", koja gostuje 26.12. u 17 sati, i mjuzikl- predstava "Pepeljuga" koja se izvodi 30. 12. u 18 časova.

Mali sportisti


Osim redovnih školica sporta, koje su uglavnom "paprenih" cena, postoje i "jednokratne" aktivnosti kojima možete prekratiti duge dane sa malo svetla. Bazeni su uvek odlična opcija, ali ono što se ove godine izdvaja kao posebna atrakcija jeste prelepo klizalište u centru grada, u okviru projekta Ledena šuma. Ono što će roditeljima biti interesantno je da je organizovana i besplatna škola klizanja za najmlađe, svakog radnog dana od 10 do 12 časova, kada je klizanje besplatno za decu do 12 godina. U ostalim smenama cena iznajmljivanja klizaljki je 150 dinara, radnim danima je ulaz na klizalište 150, a vikendom 200 dinara. Pored klizanja, Ledena šuma nudi i muzički program u gradskoj saletli, koji počinje svakoga dana u 18 časova. Program, cene i smene pogledajte na veb sajtu Ledene Šume.

Za neuke i decu koja tek počinju da se upoznaju sa ledom, ipak je klizalište na Spensu najbolja opcija, zbog svoje veličine i uglavnom manje gužve Ledena dvorana - Spens.

Glava u knjizi


U vreme kada je deci od najranijeg uzrasta dostupna interaktivna tehnologija, preko mobilnih telefona ili tableta, jako je teško stvoriti im uredne čitalačke navike. Odličan način da se to postigne je učlanjenjem u neku od gradskih biblioteka i redovnim posetama knjižarama. Novosadska Gradska biblioteka ima odeljenja po celome gradu i većina njih poseduje i dečiji deo. Učlanjenje je 300 dinara za godinu dana i zaposleni su uvek radi da pomognu i preporuče knjige za odgovarajući uzrast deteta. Povedite mališane, skinite im jakne, pustite ih da sami razgledaju i biraju imaginarne predele u koje samo knjige mogu da ih prenesu. Takođe, u "Bulevar books", knjižari koja se nalazi na Bulevaru oslobođenja 60, svakoga četvrtka u 18 časova se održava Čitanjac, okupljanje dece uzrasta od dve do šest godina. Na Čitanjcu se čitaju knjige, te se o njima sa decom razgovara, objašnjavaju se nepoznati pojmovi iz pročitanog, a druženje se nastavlja uz crtanje i povezivanje sa ostalom decom sličnog uzrasta.


Još jedna neizbežna adresa za sve "sićušne" ljubitelje književnosti je knjižara u holu Pozorišta mladih, "Mala velika knjiga". Ovo ušuškano gnezdo ohrabruje roditelje da dovode svoje najmilije, makar samo na razgledanje – deca su slobodna da sednu na udoban i topao zeleni pod i istražuju prostor načičkan svakojakim naslovima, posterima, stripovima i zanimacijama. To što knjižara ima tobogan samo pomaže da "navučete" svog mališana na redovne odlaske.

U većini privatnih knjižara za dečije čitalačko štivo trebalo bi izdvojiti bar 500 dinara po izdanju, ali, na našu sreću, postoji i opcija za koju ne zna veliki broj roditelja. U knjižari Matice srpske mogu se pronaći knjige Zavoda za udžbenike, čije cene se kreću od samo 50 dinara pa naviše, a većina ih je u rasponu od 100 do 200 dinara. Preskočite kafu u gradu i barem jednom nedeljno odvedite mališane da sami izaberu edukativna i bogato ilustrovana izdanja.

Igraonice


Igraonica za decu najmlađeg uzrasta je mnogo, ali nemaju sve podjednako kvalitetne sadržaje. Igraonica "Igralište" opremljena je didaktičkim i drvenim igračkama, a zaposlene često iscrtavaju lica dece u motivima princeza, superheroja ili životinja. U okviru igraonice prodaju se i didaktičke igre, koje možete i naručiti na veb sajtu Didaktike, te na taj način skratiti duge noći, dok napolju pada kiša, sneg i sve oko nas mrzne.

Od ostalih, zaista brojnih igraonica, izdvajaju se i Playroom u Veselina Masleše 32 i  Cosmoland na Spensu. Najveća igraonica u Novom Sadu, Zabavni park "Starli", koja se nalazi na Novom naselju, na adresi Bulevar vojvode Stepe 56, i ove godine organizuje druženje sa Deda Mrazom 25. i 27. decembra, uz prethodnu prijavu. Pored ovog druženja prirediće se i besplatna radionica engleskog jezika i još niz kreativno- edukativnog programa, za koji roditelji neće morati da izdvoje ni dinara. Više o tome pročitajte na portalu Moj Novi Sad.

Kapa, šal i rukavice

Svesni smo da dugotrajni boravak na temperaturama u minusu nije najprijatniji ni za odrasle, a kamo li za dečicu, ali dobra kapa, šal, jakna i rukavice pomoći će vam da nosići malo pocrvene bez posledica. Ušuškajte podmladak i izvedite ih da uživaju u reskom vazduhu i šetnji. Ako nas kojim slučajem ove godine obraduje sneg, izvedite ih na sankanje, grudvanje i pravljenje Sneška Belića na Šordoš, Beogradski kej ili u Kamenički park. U samom centru grada sve vrca od ukrasa, prazničnog osvetljenja i svetlećih figura Deda Mrazova i pratnje. Kratke šetnje po parkovima ili Fruškoj gori izmoriće mladež, koja će usled toga ranije otići na spavajne i ostaviti vam više vremena da skuvate vino, stavite masku za lice ili pogledate omiljenu seriju.

Tekst: Biljana Kovačević Gošić 

Oceni vest:
13
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan