Novosadskim pozorištima preti zatvaranje

Novosadskim pozorištima preti zatvaranje

Novosadskim pozorištima preti zatvaranje zbog odluke gradskih vlasti o otpuštanju svih radnika koji su zaposleni na određeno vreme ili su honorarno angažovani.

- Zbog zabrane zapošljavanja primorani smo da angažujemo ljude na određeno vreme. Od 43 radnika, osmoro njih je primljeno na određeno, među kojima su dva glumca, ton majstor, majstor svetla, organizator scene. Bez njih, pozorište ne može da funkcioniše - kazala je novinarima direktorka Pozorišta mladih Emilija Mrdaković.

Ona je objasnila da svim radnicima na određeno 31. decembra ističu ugovori o radu i dodala da nakon toga jedino što može je da "stavi ključ u bravu".

- S obzirom da se među ovim radnicima nalaze i portiri, odnosno čuvari zgrade, od 1. januara neće biti ni tog da zaključa - kazala je Emilija Mrdaković.

Novosadsko pozorište (Ujvideki Szinhaz) koje svoje predstave izvodi na mađarskom jeziku i titluje ih na srpski, nalazi se u veoma sličnoj situaciji, rekao je novinarima direktor tog pozorišta Valentin Vencel.

- Među honorarcima su dva glumca, režiseri, tonci i rekviziteri. Bez tih sedam radnika mi ne možemo da radimo - rekao je Vencel.

Dodao je da je uputio protestno pismo gradskim upravama za finansije i kulturu, u kojem je zatražio da ga tačno obaveste koliko će radnika sledeće godine pozorište imati.

- Od 2001. godine radimo sa 51 zaposlenim od kojih su 44 u stalnom radnom odnosu, a povećali smo broj predstava i posete za više od 35 odsto, te gostovanja za čak 150 odsto. Nagrade neću ni da pominjem - rekao je Vencel.

Predstavnici Gradske uprave nisu bili dostupni za komentare.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

lisje elektrovojvodina isključenja struje bez vode groblje Elektrodistribucija Novi Sad sahrane novi sad novosadsko porodilište epk 2021 Daško i Mlađa JKP Vodovod i kanalizacija radosne vesti servisne informacije novi sad jkp lisje Spens odbojka betanija raspored sahrana novi sad almaško groblje opens 2019 servisne informacije Isključenje struje novorođenčad sahrane havarija na vodovodu bez struje Fruška gora bebe gradsko groblje OK Vojvodina