Novosadskim trgovcima upućen poziv da podrže akciju "Dan jednakih plata"

Novosadskim trgovcima upućen poziv da podrže akciju "Dan jednakih plata"

Komisija za rodnu ravnopravnost Skupštine Grada Novog Sada pozvala je ponovo megamarkete, trgovine i radnje da se u što većem broju odazovu i učestvuju u akciji "Dan jednakih plata", tokom koje bi se ženama omogućila kupovina proizvoda uz popust od 11 odsto.

Akcija "Dan jednakih plata", kako je na današnjoj konferenciji za novinare objasnila predsednica 
Komisije za rodnu ravnopravnost  Mirjana Vasilić, treba da se održi 10. juna, a poziv da učestvuju u akciji već je poslat na adrese više od 100 marketa, radnji i tržnih centara.

- Statistički gledano, razlika u platama između muškaraca i žena iznosi 11 odsto i mi smo se odlučile da organizujemo akciju, pozovemo privredne subjekte da učestvuju u njoj, budu društveno odgovorni i doprinesu podizanju svesti o potrebi za rodnom ravnopravnošću – istakla je predsednica Komisije Mirjana Vasilić.

Ona je dodala da se slične akcije organizuju širom sveta, da je u nekim zemljama, poput Nemačke, razlika u platama i veća, ali i da se tamošnje prodavnice u velikom broju odazivaju ovakvim akcijama.

Direktorka Pokrajinskog Zavoda za rodnu ravnopravnost Vojvodine Dijana Milović istakla je da je Zavod podržao akciju, te istakla da je Novi Sad prvi grad u Srbiji koji je organizuje.

- Bez obzira što Novi Sad prednjači u rodnoj ravnopravnosti, ovakve akcije pre svega služe da skrenu pažnju na neravnopravan položaj žena, a smisao akcije je da privuku pažnju javnosti kako bi se podigla svest o rodnoj ravnopravnosti – obrazložila je Milović cilj akcije.

Govoreći o razlici u platama između muškaraca i žena, Milović je navela da 11 odsto manja plata zapravo znači da žene tokom godine za 22 radna dana ne budu plaćene.

Predsednica Komisije za radno ravnopravnost Mirjana Vasilić još jednom je uputila apel radnjama i prodavnicama, koje nisu dobile poziv Komisije, da slobodno mogu da se uključe u akciju i omoguće ženama 11 odsto popusta na artikle 10. juna. Ona je precizirala da svako može da se prijavi Skupštini Grada Novog Sada, Komisiji za rodnu ravnopravnost, Ulica Žarka Zrenjanina 2, kako bi učestvovao u akciji.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

ljubavna veza odbojka bez struje Vreme u Srbiji skupština grada novog sada vremenska prognoza novi sad porodilje RHMZ klinika za ginekologiju i akušerstvo novi sad policija Vreme u Novom Sadu istraživanje novosađani sremska kamenica bez vode horoskop vojvodina ns seme betanija Isključenje struje JKP Vodovod i kanalizacija isključenje vode vremenska prognoza novosadsko porodilište Republički hidrometeorološki zavod servisne informacije novi sad novorođenčad isključenja struje poskupljenje bebe