NOVOSADSKO KONTRIRANJE: Riblja vs Futoška pijaca

NOVOSADSKO KONTRIRANJE: Riblja vs Futoška pijaca

Da biste upoznali jedan grad, kažu da treba obići njegovu pijacu. Tamo se vidi i oseti sve – duh mesta, navike i običaji, nivo kulture stanovnika, atmosfera koja jedno mesto čini jedinstvenim... S obzirom na to da Novi Sad danas ima čak deset pijaca, njegov duh je prostrt duž svih njih. Ipak, svaka od novosadskih pijaca ima neku svoju priču i atmosferu, te se sugrađani iz različitih razloga opredeljuju za neku od njih.

Za ovo kontriranje u obzir smo ipak uzeli dve pijace sa najdužom tradicijom: Riblju, koja je nastala sredinom 19. veka i Futošku, koja datira od početka 20. veka. Prva, koja je s početka bila mesto za prodaju isključivo ribe, a vremenom postala klasična pijaca, prostire se na 9.000m2, dok druga, neznatno mlađa, svojom površinom zauzima 5.000m2.

I jedna i druga pijaca relativno su blizu centra grada, pa su usput i Novosađanima iz udaljenijih delova. Obe, na neki način, predstavljaju tradiciju Novog Sada i njegove simbole. Ipak, između ove dve pijace odvajkada datira određen rivalitet, koji su napravili upravo građani, odnosno kupci koji ih posećuju. Baš zato smo naše sagovornike pitali za koju od ove dve pijace se opredeljuju i zašto.Oni koji se "kunu" u Futošku, naglašavaju da je ona najjeftinija od svih novosadskih pijaca i da je izuzetno dobro snabdevena. Takođe, ističu da je svima nekako "u prolazu", ali se žale da je u njenoj blizini teško parkirati.

– Moj izbor je Futoška, tamo idem godinama, poznaju me prodavci. Dobar je izbor robe, a povoljne cene. Jedino je teško naći parking mesta , pa je najbolje doći busom, jer staje ispred – kaže Ružica Ž, dok Mirjana R. dodaje i to da ova pijaca ima veći kapacitet i dobru frekvenciju ljudi upravo zbog toga što je svima u prolazu i u njenoj blizini staju svi mogući autobusi.

Sudeći po odgovorima naših ispitanika, mnogi od njih se za Futošku opredeljuju i zbog navike i domaćinskog osećaja.

– Bolje se snalazim na njoj, a verovatno je i navika. Dolazim ovde, mada Riblja ima neku dušu, koju Futoška nema – navodi Jelena K. S, a Ivona F. K. kaže da je toliko navikla na Futošku i da zna gde se šta nalazi, da joj nije teško da ovde pazari iako joj je Detelinarska mnogo bliže.


Ipak, neki koji je vole svesni su nekih mana, kao što su nepošteni prodavci..

– Najviše volim "Futaju". Najpovoljnija je, ima najveći izbor, ali moram da kažem i da ima najvise prevaranata. Kada mi natrpaju u kesu trulež, pa dođe mi da im sve to lupim o glavu – ističe Melita M. K.

Više glasova u našoj anketi je, ipak, otišlo najstarijoj pijaci u gradu, a većina ispitanika navela je da ova pijaca ima tradiciju i "dušu", da je prostranija i urednija, pa, iako je skuplja, u pazar biraju radije da idu tamo.

– Riblja je bolja zbog širine, prodaje antikviteta i zbog divnih i ljubaznih prodavaca. A Futoška – grrrrr: gužva, zbijenost, neljubazni prodavci, džeparenje... I mnogo puta mi je podvaljena svakakva roba, plus netačno izmerena roba – opisuje Zorana M.

– Riblja je divna pijaca, sve je lepo složeno i dekorisano, pa one ljupke kućice – divota – opisuje Ivana M.


Uočljivo je da naši sugrađani Riblju pijacu vide kao "pošteniju" – mesto sa manje džeparoša i sa prodavcima koji mere po protokolu. Tako Vesna V, pored toga što smatra da je na Ribljoj manja gužva i uvek nađe sve što joj treba, ističe da joj je važno i to što ne mora da razmišlja da li će ostati bez novčanika, dok Ljiljana M. A. ovu pijacu vidi kao mesto koje ima dušu i šmek starog, ali i pošteniju prodaju u odnosu na ostale pijace.

Verujemo da je mnogima ključan i osećaj da su na pijaci "svoji na svome", kao Dragana J. koja kaže kako je tamo svi poznaju i čim je vide znaju šta joj treba. Svakako da na osećaj komoditeta kupaca utiče i to što je smatraju širokom i komotnom.

– Na Ribljoj sam nekako komotnija, čak i kad idem sa decom, široka je toliko da može traktor da se tera između tezgi. Izbor je dobar. Futošku ne obilazim često, jer mi ne daju da biram šta ja hoću za moje novce – ističe Milena M.


Upravo je činjenica da prodavci na Futoškoj ne dozvoljavaju da se roba bira svojom rukom, već vam je oni biraju i pakuju uticala na to da se oni koji uživaju u pravom pijačnom pazaru ipak upute na Riblju.

– Futoška mi je relativno blizu, pa kupujem kad moram, ali 90% prodavaca tamo je neljubazno i nekulturno. Gledaš robu koju ne možeš dobiti, jer ti oni sami ubace đubre koje ne bi uzeo ni da ti ga poklone – smatra Jasmina S.

Takođe, kad pominju Futošku pijacu, mnogi se žale na lošu uslugu i neurednost.

– Na Futošku odem samo zbog cena i jer mi je blizu. A inače je ruglo od pijace u centru grada. Neuredno, tesno, pokriveno ciradama, nekim najlonima koji prokišnjavaju i kiša vam curi za vrat – izjavljuje Nataša B.

Ljubica O. je Novosađanka koja već četdesetak godina posećuje Riblju pijacu i za nju veli da je prostrana, sređena, ima deo sa organskim proizvodima, možeš da biraš šta želiš i svi se međusobno poznaju, pa ti čak i ostave robu, te ne moraš da poraniš da bi kupio nešto.

– Imam svog mesara, gospođicu za sir, kao i ženu za povrće. Futoška mi je klaustrofobična, glava me zaboli ako slučajno svratim, a i ne snalazim se u njoj – iskrena je ova gospođa.


Jedna od razlika koju su kupci primetili je da na Futoškoj ima više preprodavaca, a na Ribljoj više proizvođača.

– Riblja, čak sa Naselja idem na Riblju pre nego bilo koju drugu. Možda i navika, jer sam i kao mala išla sa babom ili mamom. Uređenija je, preglednija, na Futoškoj mi je sve jako nabijeno, sudaramo se, guramo se između tezgi. Sve ima svoje prednosti i mane – primećuje Sanja P. D.

No, građani primećuju da su cene na Futoškoj pijaci čak 20% niže od onih na Ribljoj, pa je nekima to dovoljan razlog za kupovinu.

– Na Futoškoj su znatno niže cene, a bolji je izbor radnim danima. Međutim, sireve i pileće meso uvek pre kupujem na Ribljoj – navodi Mira R.

Iako u opciju glasanja nismo stavili Limansku pijacu, u svojim odgovorima su je mnogi naveli kao najprivlačniju opciju, bez obzira na to što je možda i najskuplja. Kao njene vrline uglavnom navode urednost, red, ljubaznost prodavaca, kvalitetnu robu i više proizvođača.

– Limanska je najbolja. Futoška i Riblja su haotične, nema parking mesta – mišljenje je Katarine N, dok Tatjana O. voli ovu pijacu jer jedino na njoj daju da sam biraš, dok joj se na Futoškoj i Ribljoj dešavalo da prodavac ubaci trulo i staro.

– Limanska je i meni broj jedan. Kulturna, natkrivena, široka. Između ove dve, glasam za Riblju, zbog širine i prisnijeg odnosa, a i kao mala sam uvek sa mamom dolazila iz Karlovaca. Futoška mi nema dušu, samo "tras pljas" – opisuje Jasenka T.Sara K.
dodaje da joj je Limanska najdraža jer tamo ima najviše proizvođača, tako da zna od koga kupuje, a Ilijana V. svoj glas daje pijaci na Limanu jer, iako jeste najskuplja, urednija je od drugih i ima dobar izbor i svežu robu.

Kao što vidimo, ukusi su različiti, no u ovom glasanju evidentno "vodi" Riblja, a Novosađani su zadovoljni i Limanskom. Nadamo se da će ovaj tekst doprineti da se u budućnosti bar malo poprave oni detalji koji izazivaju masovno nezadovoljstvo kupaca. Jer, gradska pijaca odiše onim čime odiše i grad.

– Meni su sve pijace hit našeg grada – ovo kontriranje završavamo rečima sugrađanke Lepe S.

Oceni vest:
12
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • nadabatic54@GMAIL.com

  pre 1472 dana i 9 sati

  Riblja pijaca je odlicna ali je udaljena od autobusa.kupite hranu i onda morate nositi 1000 i 1500 metara.Greska sto je ukinuta 6 bus. Taj bus je bio po meri Novosadjanja

  Oceni komentar:
  0
  11
 • Algebra

  pre 1472 dana i 3 sata

  Futoska je uz kvantas broj 1. Najjeftinija, najbolja ponuda, odlicna lokacija. Riblja se srozala.

  Oceni komentar:
  8
  2
 • Slobodan gradjanin

  pre 1471 dan i 20 sati

  Glupo je porediti ove dve pijace.
  Riblja je uništena i na njoj nema ni kupaca ni setaca a bogami ima malo proavaca.
  Futosku je jeftinija ali je žrtva Novosadske Trznice jer joj guzica zinula na dinar. Više od pola pijace su švercer se tezge gde se prodaju patike majice trenerice i još koješta a manji deo je zelena pijaca koja je pretrpana.

  Oceni komentar:
  1
  8
 • Novosađanka

  pre 1470 dana i 20 sati

  Slažem se sa Nadom, problem kod Riblje pijace je što morate da imate kola, mi koji idemo busom, moramo da teglimo sve do najbliže autobuske koja je tek tamo kod Bazara nekima od nas. Futoška je na odličnom mestu što se toga tiče, tačno u centru svih stanica. Ali je zato onima sa kolima parking malo problematičan. Pa eto vam stavke na osnovu koje možete da birate.

  Oceni komentar:
  0
  1
 • Yo

  pre 1470 dana i 18 sati

  Limanska pijaca je broj jedan, mada, kažu, najskuplja je. Futoška je oduvek klaustrofobično mesto zbog stešnjenosti, a bezobrazne preprodavce da ne spominjemo. Riblja pijaca umire jer se nalazi na mestu odakle je guraju u nestajanje zbog kvazikulturnih motiva tog dela grada.

  Oceni komentar:
  0
  3
 • Pexon

  pre 1470 dana i 14 sati

  Meni je najbolja satelitska

  Oceni komentar:
  0
  2