Novosadsko ugostiteljstvo nakon Drugog svetskog rata

Novosadsko ugostiteljstvo nakon Drugog svetskog rata

Novi Sad je i nakon Drugog svetskog rata i Oslobođenja nastavio svoju viševekovnu tradiciju posećivanja kafana i ugostiteljskih objekata, i nije trebalo da prođe mnogo vremena pa da novoformirane gradske vlasti, na malo drugačiji način od onog ratnog i predratnog perioda, Novosađanima ponude malo razonode i dobre zabave, koje je zaista nedostajalo za vreme okupacije.

Tako hroničari beleže da je već 31. decembra 1944. godine, u 15 časova, svečano otvoren Radnički dom (ranije Radnička komora), te je odmah organizovano zabavno popodne sa igrankom. Od tada tu je svake nedelje bila igranka od 15.30 sati, a subotom je igranka bila u Trgovačkom domu "Lojd" (danas zgrada Radio Novog Sada) od 20 sati. Za obe Nove godine (druga se i zvanično zvala pravoslavna), a i za oba Božića, dozvoljeno je bilo kretanje građana do dva sata noću. Vojna vlast se još nije usuđivala da menja, ustaljene običaje od pre rata kada se u Novom Sadu proslavljao i katolički i pravoslavni Božić i Nova godina.

Kako se konsoliduje privredni život Novog Sada, polako se organizuju i radničke menze, pa je tako RANAPOZ (Radničko namešteničko nabavlјačko potrošačka zadruga) početkom 1945. godine u Novom Sadu imao dve menze – u "Lojdu" i u "Eliti" na današnjem Trgu mladenaca (današnja “Marina”) – dok ih je sledećih godina bilo na desetine, pri raznim preduzećima. Od 5. marta 1945. godine, Komanda mesta produžava slobodno kretanje građana do 24 sata, a subotom do 02 sata, a prva noć posle Drugog svetskog rata,  u kojoj su Novosađani mogli slobodno da se kreću ulicama svoga grada, bila je ona između 27. i 28. maja 1945. godine. Nije bilo više milicijskih patrola,  kojima su retki prolaznici u jutarnje sate morali da pokazuju razne dozvole i iskaznice i da objašnjavaju da idu iz noćne smene. Krajem septembra 1945. godine Gradski NOO donosi odluku da su sreda i petak bezmesni dani u gostionicama, hotelima i narodnim kuhinjama, što je znači da tih dana na meniju nije bilo mesa. Reklamiraju se kafane "Bela lađa" u Njegoševoj ulici br. 5, domaća kujna i prenoćište, a i nekada ekskluzivni lokal "Elita". Uprava Dunavskog kupališta Štrand 1. juna 1946. godine otvara gradski restoran, gde svira odličan džez orkestar. Narednih godina džez nije imao dobru prođu u gradu, na igrankama i na radiju, a pomenuti restoran je izgoreo 1964. godine. Ostao je u sećanju Novosađana kao izuzetno atraktivno mesto na "najlepšoj rečnoj plaži u Evropi". Ponovno otvaranje kultnog novosadskog restorana “Lipa”, posle okupacije, kada je radio pod drugim nazivom i vlasnikom, događa se 22. februara 1947. godine, radi od 19 do 03 sata, ima solidan i bogat roštilj, a svira renomirana tabmuraška kapela.

Gradski Narodni odbor Novog Sada, u skladu sa Zakonom o izborima, donosi rešenje o Zabrani točenja pića za vreme izbora. Rešenje potpisuje predsednik Alimpije Popović, a 16. novembra 1947. godine održavaju se izbori za Narodnu skupštinu Vojvodine. Za doček Nove 1948. godine hotel ratnih vojnih invalida "Vojvodina" oglašava u “Slobodnoj Vojvodini” da u "Žutoj sali" svira orkestar braće Hercenberger. Hotel "Vojvodina" se zatvara 1. aprila 1950. godine, radi temeljnog renoviranja i čišćenja, a od 24. januara iste godine više nije hotel ratnih vojnih invalida. Hotel "Vojvodina" je preuređen i ima 120 ležajeva, a "Putnik" 80 ležajeva, dok je hotel-svratište "Bela lađa" u Njegoševoj preuređenjem obezbeđivao 50 ležajeva. “Dnevnik” od  1. januara 1953.  piše o kafani "Bela lađa”, koja je tih dana prestala s radom. Kafana je potom bila magacin robe trgovačkog  preduzeća "Nama". Do 1962. godine ovde se nalazilo preduzeće "Vojvodina ­ koop", zatim se uselio PIK "Novi Sad", a od 1966. ovde je Građevinsko zanatsko preduzeće "Nograp". Sredinom 1975. godine došlo je do integracije "Nograpa" i građevinske firme "Novo delo" i od tada preduzeće deluje pod imenom Građevinsko  preduzeće "Novograp". U drugoj polovini osamdesetih "Novograp" se iselјava iz "Bele lađe", a doselјavaju se gradske inspekcije. "Belu lađu" 2006. godine napuštaju gradske inspekcije, i od tog doba zgradu počinju da merkaju "biznismeni", kako bi je srušili i izgradili višespratnicu. Zgrada je za sada zaštićena kao spomenik kulture, propada, a 2007. godine je potpuno zatvorena.


Kuća u kojoj se nekad nalazila "Bela lađa" (fotografija iz 2014. godine)


Restoran "Zanatski dom” u Pašićevoj ulici, 7. jula 1951. godine otvara letnju baštu, a polovinom septembra otvara se i nova letnja bašta restorana "Palić", koji se nalazi do bioskopa “Zvezda”, u bivšoj kući Adamovića (danas centar "Apolo"). Država nije u potpunosti zabranila privatno ugostiteljstvo, ali je na različite načine onemogućavala rad uspešnim i poznatim ugostiteljima. Ugostiteljsko preduzeće Narodnog Odbora II rejona 15. novembra 1951. godine otvara novi ugostiteljski objekat "Zlatna greda" (bivši "Slavnić") u ulici Jovana Subotića, gde goste očekuju roštilj i tamburaši. Kada je par godina kasnije ta zgrada na uglu Vojvode Bojovića i Jovana Subotića srušena, "Zlatna greda" se seli u Pašićevu 23, u bivšu kafanu "Kod Pajića", a od početka 2004. godine na tom mestu se nalazi Francuski kulturni centar.                                                                                                                                                         

“Maroš”, je bila poznata novosadska kafana, restoracija i letnja bašta. Dugogodišnji vlasnik je bio Mihajlo Maroš (1882–1965), a kafana se nalazila na samom uglu Futoške i Braće Ribnikara. Osim dobre  kuhinje i još bolјih tamburaša, između dva rata ovde su bile i čuvene igranke, a kafana je bila ujedno i sedište fijakerista. Godine 1952. tu je počeo da peva Nestor Gabrić (1931–1994), poznati pevač narodnih i starogradskih pesama na Radio Novom Sadu, pa je i Janika Balaš počeo u "Marošu", nastavio je u "Akvarijumu" u Sremskoj Kamenici (riblјi restoran "Biser", odmah od građana prozvan "Akvarijum", jer je na Dunavu i sav je u staklu), i posle na Tvrđavi. Kafana sredinom 50-ih biva nacionalizovana i  menja  naziv u "Jadran". Godine 1959. u restoranu “Jadran” od 20 do 3 časa svira orkestar Bele Nađa, a peva Ruža Ignjatov. Ovde se 1963. godine uselјava Poslovno udruženje "Agroindustrija", a za stariju generaciju Novosađana ovo mesto je i dan danas gradski orijentir pod nazivom "kod  Maroša"”.

Zgrada je srušena početkom 2008. godine, a na tom mestu izgrađena je stambeno-poslovna četvorospratnica.

Autor: Zoran Knežev, hroničar i publicista

Izvori: 
“Slobodna Vojvodina”
“Dnevnik”
“Novi Sad - Hronika 1944-1969.” – V. Vrgović

Fotografije:
Privatna zbirke Lazara Prodanova
Digitalna kolekcija autora

Oceni vest:
9
194

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Branislava

  pre 1401 dan i 6 sati

  Zabrinula sam se za "političare", nema ni jednog komentara. Da im se nije šta desilo, ili ne daj Bože da ih nije povukla poplava koja ih je i donela.

  Oceni komentar:
  0
  13
 • Žare

  pre 1400 dana i 18 sati

  @Branislava: Poplava svašta nosi i donosi. A što se tiče "političara" i sadržaja njihovih komentara, valjda znate onu narodnu kazalicu: "spram Sveca i Tropar".

  Oceni komentar:
  0
  11
 • Jovan

  pre 1397 dana i 18 sati

  Da li je Novi Sad imao još neku kafanu sem Bele lađe?

  Oceni komentar:
  0
  9
 • Bogdan Terzić

  pre 1397 dana i 7 sati

  Netačno je da je: „Janika Balaš počeo u "Marošu", nastavio je u "Akvarijumu" u Sremskoj Kamenici“ kako je navedeno u tekstu, jer on nije počeo svoju karijeru muzičara u Novom Sadu, a i nikada nije svirao ni u jednoj drugoj kafani u Novom Sadu sem u restoranu na Petrovaradinskoj tvrđavi.
  Moj deda je poznavao i družio se sa Janikom BALAŽEM i ja dobro znam, jer sam slušao kada su deda i njegovi prijatelji prepričavali svoja sećanja, da je Jani bači svoju karijeru muzičara započeo u Bečeju, gde je kao dete sa nepunih 10 godina svirao u gostionici: "Društvo malih bogataša" i to violinu (uostalom to je i Janika Balaž ispričao u „mikrofon“ što se može preslušati na youtube). Odmah potom počeo je svirati tamburu i svirao je desetak godina u orkestru "Braća kozaci" po kafanama Subotice i Horgoša. 1948. godine odlazi u Titograd gde postaje član orkestra Radio Titograda. Kada je Radio Novi Sad počeo sa radom prelazi u Novi Sad (1951. godine) gde je svirao u tamburaškom orkestru RNS sve do kraja radnog veka. Danju je radio i svirao u RNS, a noću na Petrovaradinskoj tvrđavi.
  Ne mogu da razumem zašto tih nekoliko elementarni podataka nije verodostojno, a radi se o umetniku kojem je grad podigao spomenik i koji je poznat daleko van granica naše zemlje, i po kojem je naš grad prepoznatljiv. Mišljenja sam, da ako se o Jani bačiju piše, treba da piše neko ko mu bar zna ime i prezime (on se preziva Balázs – BALAŽ a ne BALAŠ kako ga autor teksta pogrešno zove) i da piše istinito kako on i zaslužuje, a ne da se prekrajajući činjenice istina prilagođava novinskom tekstu.
  Toliko o „počecima“ Janike Balaža i njegovom radu po novosadskim kafanama, a moglo bi se dosta toga napisati i o drugim „činjenicama“ iz ovog teksta, koje su dobrom delom plod mašte (zasnovanoj na istinitim podacima), ili autora tekstova u „Slobodnoj Vojvodini“, „Dnevniku“ i „Novi Sad - Hronika 1944-1969.”, ili autora ovog teksta.

  Oceni komentar:
  0
  26
 • Čika Laza

  pre 1392 dana i 20 sati

  Da li ima i jedan tekst ovog novinara da je u celosti istinit. Svaki njegov tekst čitaoci ispravljaju. Je li on to napamet piše.

  Oceni komentar:
  2
  15
 • Salac

  pre 1105 dana i 14 sati

  Ako se ne varam, `74god je otvorena "Marina", kao deo tadašnje Centroslavije. Prvi u to vreme "tematski" restoran/kafana. Slovačka tematika koja je bila oslikana na vitražima iznad. Moj otac je tada bio upravnik i vodio je "Marinu" dugi niz godina. U to vreme veliki broj glumaca, pisaca, zvaničnika grada bili su stalni gosti. Čak je na otvaranju iste, tadašnji gradonačelnik Novog Sada poklonio preslicu. Postoje razne priče, potkrpljene i fotografijama, koje moj otac poseduje. Sa raznih događaja i sa raznim, već i u to vreme poznatim ljudima tadašnje Jugoslavije.

  Oceni komentar:
  0
  3
JKP Vodovod i kanalizacija saveti servisne informacije sahrane novi sad raspored sahrana novi sad elektrovojvodina raspored sahrana i ispraćaja sremska kamenica matičar novi sad horoskopski znaci bez vode dnevni horoskop servisne informacije novi sad jkp lisje Novosadska racija zodijak Spens obeležavanje novosadske racije gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević bebe zdravlje novosadsko porodilište isključenja struje astrologija klinika za ginekologiju i akušerstvo betanija isključenja novorođenčad horoskop isključenje vode