Novosadskom policajcu Grandiću završeno suđenje za pokušaj ubistva

Novosadskom policajcu Grandiću završeno suđenje za pokušaj ubistva

Glavni pretres u novosadskom Višem sudu, u kojem je policajac Miloš Grandić (34) iz Novog Sada optužen za pokušaj ubistva 2014. godine u centru tog grada, završen je saslušanjem sudskih veštaka, a potom iznošenjem završnih reči, prenosi "Dnevnik".

Po optužnici, on je pokušao da liši života Dejana M. 19. januara 2014. godine, oko šest sati, u Daničićevoj ulici, pored Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj", u centru Novog Sada.

- Okrivljeni se tereti da je nakon verbalnog sukoba s oštećenim zbog nesuglasica u saobraćaju, a pošto što ga je Dejan M. udario dva puta teleskopskom metalnom palicom u leđa, izvadio iz pojasa službeni pištolj, uperio ga ovom u glavu, a drugom rukom ga gurao prema zidu Gimnazije. Prethodno je pretio da će ga ubiti, uz psovanje, i ispalio hitac u predelu glave, pri čemu je oštećeni zadobio lake telesne povrede, odnosno ogrebotinu na temenu dugačku četiri centimetra - navodi se u optužnom aktu, koji zastupa zamenica javnog tužioca Ljiljana Tomić.

Ona je u završnoj reči, pred većem kojem predsedava sudija Rade Kalajuija, izjavila da u poptunosti ostaje kod izmenjenjne optužnice, te da smatra da je u postupku dokazano da je optuženi počinio krivično delo ubistva u pokušaju.

- Izvedeni su brojni dokazi, iskazi svedoka, kao sudskih veštaka koji govore tome u prilog - navela je Ljiljana Tomić.

Dodala je da su nalaze i mišljenja obrazložili stručnjaci za balistiku, sudsku medicinu, neuropsihijatriju, psihologiju, video-zapise i saobraćaj, a i delovi odbrane okrivljenog išli su u prilog optužnom aktu.

- Nažalost, on je policijski službenik koji nije postupo u skladu sa Zakonom o policiji i Pravilnikom o načinu obavljanja policijskih poslova. Došlo je sukoba kad je bio u provodu zbog sporne situacije oko prvenstva prolaza. Usledila je svađa, psovanje i pretnja sa strane okrivljenog. On tvrdi da je pri tome pokazao službenu značku i predstavio se, dok oštećeni i njegova devojka kažu da to nije uradio. Oni navode da im je poručio da će ih sve pobiti, uz pitanje kako to voze. Potom je oštećeni otišao do svojih kola da uzme teleskopsku palicu jer je, kao je izjavio, ugledao više lica u vozilu kojim je upravljao okrivljeni. Pri tome je bilo više krupnih osoba. Udario je dva puta palicom okrivljenog u leđa, ovaj je zatim repetirao službeni pištolj. Bio je u civilu pri tome, odgurao je oštećenog do zida Gimnazije i tada je ispaljen hitac koji je okrznuo glavu oštećenog, vitalni deo tela, koji je tom prilikom zadobio laku telesnu povredu - rekla je Tomićeva.

Po optužnici, Grandić je pokušao da liši života Dejana M. 19. januara 2014. godine, oko šest sati, u Daničićevoj ulici, pored Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj", u centru Novog Sada, prenosi "Dnevnik".

Zamenica VJT-a Ljiljana Tomić tražila je, uz presudu, i meru zabrane nošenja oružja okrivljenom.

Njenoj završnoj reči se pridružio i punomoćnik oštećenog, advokat Predrag Bogovac.

- Smatram da je u ovom slučaju najbitnije naglasiti da je oštećeni sasvim slučajno živ, a krivica je nedvosmisleno dokazana -  istakao je Bogovac.

Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan