"Novosti": Da li će izvršitelji prinudno naplaćivati i porez?

"Novosti": Da li će izvršitelji prinudno naplaćivati i porez?

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) iznela je predlog da se javnim izvršiteljima poveri prinudna naplata poreza i naknada prilikom prometa nepokretnosti.

Kako prenose "Novosti", NALED veruje da naplata poreskih prihoda na lokalnom nivou nije dovoljno dobra i da bi, umesto poreznika, javni izvršitelji bili daleko efikasniji. Kako što su se pokazali uspešni u naplati sudskih taksa. Njihova ideja je da im se najpre dodeli prinudna naplata neporeskih prihoda, a potom i poreza prilikom prometa nekretnina.

Ipak, ovo rešenje neće se naći u Nacrtu izmena i dopuna Zakona o izvršenju i obezbeđenju. Radna grupa radi na novim rešenjima, a u Ministarstvu pravde uveravaju da se neće ići u širenje njihove nadležnosti.

Između ostalog, dodatno se razrađuje načelo srazmere. Razmatra se mogućnost ograničenja sredstava i predmeta izvršenja prodaje nepokretnih stvari kada su u pitanju komunalna potraživanja.

- Jedna od najvećih novina koje će se naći u okviru izmena i dopuna Zakona o izvršenju i obezbeđenju jeste uspostavljanje elektronske platforme za prodaju pokretnih i nepokretnih stvari, što podrazumeva javno dostupnu, transparentnu prodaju ovih predmeta izvršenja - objašnjavaju u Ministarstvu pravde. Ne ide se u pravcu širenja nadležnosti javnih izvršitelja kada se radi o naplati poreskih obaveza.

U Ministarstvu finansija, s druge strane, kažu da će smernicu NALED-a razmotriti prilikom izmena Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

- Smernica NALED-a predstavlja inicijativu koja će biti razmotrena kod narednih izmena Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, koji između ostalog, uređuje redovnu i prinudnu naplatu poreza – rekli su u ovom Ministarstvu.

Komora javnih izvršitelja podržava inicijativu ukoliko država, odnosno lokalne samouprave, to prepoznaju kao svoj interes. Dosadašnji rezultati rada javnih izvršitelja su nesumnjivo doveli do povećanja efikasnosti izvršnog postupka i stepena finansijske discipline građana i privrednih subjekata, što je posledično dovelo i do poboljšanja privrednog ambijenta.

- Ukoliko javni izvršitelji eventualnim zakonskim izmenama dobiju u nadležnost i sprovođenje izvršenja radi naplate lokalnih javnih prihoda, svoje kapacitete će brzo prilagoditi novim nadležnostima – ističu u Komori.

Kako prenosi "Danas", Udruženje za zaštitu potrošača Efektiva saopštilo je da se apsolutno protivi da se javni izvršitelji ovlaste za prinudnu naplatu poreza na nivou lokalne samouprave, što uključuje porez na imovinu građana.

Izvori: "Novosti", "Danas"

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • SMOKI

  pre 301 dan i 14 sati

  Ovo je najveća glupost koju država može da uradi svojim građanima povećajte standard i svi će normalno placati obaveze.

  Oceni komentar:
  0
  1
bez vode elektrovojvodina štrajk poštara sahrane novi sad bebe bez struje Bukovac horoskopski znaci pošte srbije isključenje vode JKP Vodovod i kanalizacija raspored sahrana i ispraćaja klinika za ginekologiju i akušerstvo novosadsko porodilište novorođenčad servisne informacije novi sad Elektrodistribucija Novi Sad dnevni horoskop obustava rada betanija raspored sahrana novi sad Spens štrajk u pošti astrologija Isključenje struje horoskop servisne informacije zodijak jkp lisje isključenja struje