"Novosti" istražuju: Dezodoransi skuplji u Srbiji nego u Nemačkoj

"Novosti" istražuju: Dezodoransi skuplji u Srbiji nego u Nemačkoj

Možda imamo male plate, ali su nam cene rekordno visoke. U to se možemo uveriti čim pređemo granicu i uporedimo koliko koštaju određeni proizvodi pogotovo u najbogatijim evropskim državama.

U Nemačkoj su najmanje 30 odsto niže cene sredstava za ličnu higijenu i hranu nego kod nas, potvrdili su reporteri "Novosti".

Dezodorans "nivea" za muškarce u nemačkim radnjama staje 1,75 evra. To je 210 dinara po prodajnom kursu evra od 120 dinara. U srpskim drogerijama ili supermarketima isti dezodorans staje 395 dinara. Na akcijskom sniženju u hipermarketu u našoj zemlji je 259 dinara. Čak i na sniženju taj dezodorans košta 50 dinara više nego isti dezodorans po regularnim cenama u Nemačkoj.

- To je sve zbog jakog uvozničkog lobija, generalnih zastupnika, a ako nema njihovog značajnijeg uticaja, onda na red dolaze trgovci – rekao je za "Novosti" Goran Papović, predsednik Asocijacije potrošača Srbije. – Trgovačke marže su veoma velike u našoj zemlji, jer nema konkurencije.

Prema njegovim rečima, poseban je problem to što potrošači u Srbiji plaćaju više proizvode koji su, najblaže rečeno, sumnjivog kvaliteta.

Dezodoransi su u Nemačkoj od 0,5 do maksimum dva evra. U Srbiji staju najmanje 150 dinara i to dezodoransi robnih trgovačkih marki. Cene im idu do 500 dinara.

Takođe, u Nemačkoj su firmirani gelovi za tuširanje, poput "palmoliv" proizvoda oko 1,25 evra za pakovanje od 250 mililitara, što je 150 dinara. Najmanja cena u Srbiji istog gela je 180 dinara, mada najčešće koštaju 250 dinara.

Kompletan tekst može se pročitati na portalu "Novosti".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

servisne informacije novi sad novosađani gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević štrajk poštara Elektrodistribucija Novi Sad sahrane novi sad betanija jkp lisje isključenja struje horoskopski znaci isključenje vode Dom zdravlja Novi Sad raspored sahrana novi sad elektrovojvodina bez vode vremenska prognoza JKP Vodovod i kanalizacija Isključenje struje bebe pošte srbije klinika za ginekologiju i akušerstvo novosadsko porodilište zodijak skupština grada novog sada raspored sahrana i ispraćaja Republički hidrometeorološki zavod novorođenčad horoskop dnevni horoskop bez struje