"Novosti" istražuju: Ko može da ostvari pravo na porodičnu penziju?

"Novosti" istražuju: Ko može da ostvari pravo na porodičnu penziju?

Porodična penzija zapravo predstavlja deo socijalne politike, pre nego što je to penzija u klasičnom smislu...

Pravo na penziju pripada pojedincu i obustavlja se prilikom njegove smrti. Međutim, u nekim slučajevima penzija predstavlja jedini izvor prihoda porodice,  pa supružnik može da ostvari pravo na porodičnu penziju.

Porodična penzija može da se odobri deci preminulog, pod uslovom da se redovno školuju, odnosno najduže do navršene 26. godine života u slučaju redovnog pohađanja fakulteta. Oni nemaju pravo da primaju drugu penziju ili da rade za iznos veći od minimalnog iznosa za plaćanje doprinosa, jer im se u tom slučaju penzija oduzima.

Iznos porodične penzije zavisi od broja članova porodice i iznosi 70 odsto za jednu osobu, a 100 odsto od penzije preminulog ako je iza sebe ostavio najmanje četiri člana najbliže porodice.

U Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje rekli su za "Novosti" da pravo na porodičnu penziju ne može da zastari, ali se moraju ispuniti osnovni zahtevi kako bi se ona isplaćivala. Važeći Zakon o penzionom i invalidskom osiguranju garantuje da porodična penzija može biti ponovo aktivirana čak i u slučaju kada nastupi pauza u njenom isplaćivanju usled neispunjavanja uslova nekoga od članova primarne porodice.

Pravo na porodičnu penziju imaju članovi porodice posle smrti korisnika starosne ili invalidske penzije, odnosno umrlog osiguranika koji je navršio najmanje pet godina staža osiguranja ili je ispunio uslove za invalidsku penziju.

Ukoliko je uzrok smrti povreda na radu ili profesionalno oboljenje, članovi porodice stiču pravo na penziju bez obzira na dužinu penzijskog staža tog lica.

Bračni drug može da koristi porodičnu penziju uz dete, koje je korisnik porodične penzije, ako obavlja roditeljske dužnosti prema njemu. Takođe, ako u roku od godinu dana posle smrti supružnika postane potpuno nesposoban za rad.

Razvedeni bračni drug ima pravo na porodičnu penziju ako mu je sudskom presudom dodeljeno izdržavanje, za onoliko vremena koliko je u presudi naznačeno.

Ako je umrli osiguranik ili umrli korisnik starosne ili invalidske penzije u trenutku zaključenja braka navršio 65 godina života (muškarac), odnosno 60 (žena), bračni drug može steći pravo na porodičnu penziju pod uslovom da imaju zajedničko dete ili da je brak trajao najmanje dve godine.

Supruga ima pravo na porodičnu penziju sa navršene 53 godine života pod uslovom da je u momentu smrti supružnika imala najmanje 45 godina života. Sa druge strane, suprug može primate porodičnu penziju samo pod uslovom da je u momentu smrti supruge imao najmanje 58 godina života.

Dodatne informacije o neophodnim dokazima za ostavarivanje ovog prava mogu se pronaći na sajtu RFZO.

Kompletan tekst dostupan je na portalu "Novosti".

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Slavica Milovanovic

  pre 66 dana i 23 sata

  Kakav je to zakon da se odlucuje starosna granica udovice ako je u trenutku smrti supruga imala 38 god znaci nije imala godina da bi ostvarila pravo na pok.supruga penziju to je sramota gde i kome ce biti dodeljen novac od pok.supruga 25god radnog staza ?Zar mogu da se biraju godine smrti ?molim odgovor?Hvala

  Oceni komentar:
  1
  3
Isključenje struje horoskop vremenska prognoza novi sad isključenje vode horoskopski znaci novosadska policija protest novosadsko porodilište JKP Vodovod i kanalizacija bez vode sahrane novi sad jkp lisje MUP servisne informacije novi sad bebe jkp novosadska toplana Vreme u Novom Sadu policija novorođenčad raspored sahrana novi sad isključenja struje dnevni horoskop betanija klinika za ginekologiju i akušerstvo bez struje mup novi sad RHMZ novosađani raspored sahrana i ispraćaja Republički hidrometeorološki zavod