"Novosti" istražuju: Koliko je povoljnija jeftinija struja i kada počinje noćna tarifa?

"Novosti" istražuju: Koliko je povoljnija jeftinija struja i kada počinje noćna tarifa?

Sve je više domaćinstava u kojima veš-mašina radi posle ponoći i gde se ručak sprema još u zoru. Tako se svi kućni poslovi obave sa manje novca, jer je niža, noćna tarifa čak četiri puta povoljnija od dnevne.

Iako uvek traje osam sati, jeftina struja ne počinje svuda u isto vreme.

- Radi obezbeđivanja uravnoteženog rada elektroenergetskog sistema i sprečavanja preopterećenja uređaja, doba primene "niže dnevne tarife" počinje između 22 i 24 časa i traje neprekidno osam sati – rekli u "Elektroprivredi Srbije" za "Novosti".

Crvena lampica na brojilima najpre se "pali" u centralnoj Srbiji, gde niža tarifa počinje u 22 časa. Po povoljnijim cenama struja se u ovom delu naše zemlje koristi do šest časova ujutru. Sat kasnije jeftinije kilovate mogu da koriste Vojvođani, i to do sedam časova.

- Na području Beograda signal za promenu tarife na brojilima šalje se automatski daljinskim putem iz komandnog centra distribucije. Niža tarifa primenjuje se od 24 do osam časova svakog dana, bez obzira na neradne dane, državne ili verske praznike – navode u EPS-u.

Doba primene niže tarife, kao tvrde u EPS-u, određeno je metodologijom za određivanje cene električne energije za javno snabdevanje, koju je usvojila Agencija za energetiku Srbije.

Signal za promenu tarife šalje se automatski i ne postoji mogućnost da se u doba niže tarife primenuje skuplja. Korisnici koji sumnjaju da brojilo nepravilno registruje potrošnju električne energije mogu to da prijave nadležnoj elektrodistribuciji.

Cene po zonama: Kilovat struje u višoj, dnevnoj tarifi u zelenoj zoni kod dvotarifnih brojila košta 5,962 dinara, dok je u nižoj tarifi 1,491 dinar. U plavoj zoni kilovat je tokom dana 8,943, a noću 2,236 dinara. I u najskupljoj, crvenoj zoni postoji velika razlika. Danju je kilovat-čas 17,887, a u nižoj tarifi, odnosno tokom noći, 4,472 dinara.


Kompletan tekst može se pročitati na portalu "Novosti".

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan