"Novosti": Izmenama zakona biće priznati osporeni doktorati

"Novosti": Izmenama zakona biće priznati osporeni doktorati

Doktorati stečeni na fakultetima koji u trenutku izdavanja diploma nisu imali ispunjene sve formalne uslove biće priznati, a neće se dovoditi u pitanje ni magistarske i master diplome, kao ni diplome osnovnih studija akademaca koji su ispite polagali kod profesora sa osporenim doktoratima.

Ovo predviđa predlog izmena Zakona o visokom obrazovanju, koji je pripremilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i koji će se u drugoj polovini septembra naći pred poslanicima, saznaju "Novosti".

Procenjuje se da ovakvih doktorata ima oko hiljadu. Njihovim priznavanjem biće razrešen sukob između ranijeg sastava Komisije za akreditaciju (KAPK) i Ministarstva prosvete. KAPK je osporavao kvalifikacije profesora fakulteta i visokih škola koji imaju ove doktorate, a Ministarstvo prosvete zakonom namerava sve da ih učini nespornim.

Izmene zakona predviđaju i produžetak roka starim studentima za godinu dana, ali i uvođenje menadžera na visokim školama i akademijama.

- Sve se odvija pod nekakvim velom tajne. Izmene zakona ubačene su kao tačka dnevnog reda u poslednji čas, a materijal smo dobili dan uoči sednice – rekao je jedan od članova Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje.

U Ministarstvu prosvete objašnjavaju da će ovim zakonom biti ispravljena nepravda prema studentima, koji nisu krivi i nisu mogli da znaju da li visokoškolske ustanove imaju svu potrebnu dokumentaciju.

Pomoćnik ministra za visoko obrazovanje dr Bojan Tubić potvrđuje za ovaj list da zakon predviđa da je dovoljno da je ustanova imala dozvolu za rad i ispunjenost uslova, da bi diplome bile validne.

Kompletan tekst može se pročitati na sajtu "Novosti".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

matičar novi sad raspored sahrana novi sad Vreme u Novom Sadu JKP Vodovod i kanalizacija servisne informacije servisne informacije novi sad Republički hidrometeorološki zavod gradsko groblje bebe Isključenje struje bez struje bez vode isključenja struje raspored sahrana i ispraćaja novorođenčad jkp lisje elektrovojvodina sahrane vremenska prognoza klinika za ginekologiju i akušerstvo gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević restorani novi sad RHMZ isključenje vode jkp novosadska toplana horoskop betanija novosadsko porodilište Elektrodistribucija Novi Sad novosađani