"Novosti": Oko 8.000 đaka rešavaće u aprilu PISA test

"Novosti": Oko 8.000 đaka rešavaće u aprilu PISA test

Učenici i učenice iz Srbije odmeriće znanje sa vršnjacima iz više od 200 država. Najpoznatije svetsko testiranje đaka – PISA – počinje 16. aprila i trajaće do polovine maja.

Zadatke iz čitalačke, matematičke, naučne i finansijske pismenosti rešavaće oko 8.000 učenika  i učenica iz 222 škole širom Srbije.

Testiranje neće biti organizovano u svim školama u isto vreme, ali će svi đaci rešavati iste zadatke, a provera znanja trajaće do polovine maja. Prvi put će se svi testovi rešavati elektronski, a novina je i provera znanja iz finansijske pismenosti. Na prethodnim proverama znanja učestvovalo je oko 5.000 učenika.

- Odabrali smo oko 180 srednjih i 40 osnovnih škola čiji učenici će učestvovati u testiranju – rekla je za "Novosti" dr Dragica Babić Pavlović, nacionalna koordinatorka za PISA testiranje.

- Škole se pripremaju da sve protekne dobro, a do početka testiranja svi će proći obuke. U celom svetu učestvovaće učenici rođeni 2002. godine, koji su napunili 15 godina, tako da ih ima i u osnovnim i u srednjim školama – istakla je Babić Pavlović.

Prema novom zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, škole sada moraju da učestvuju u međunarodnim istraživanjima. PISA testiranje sprovodi se u celom svetu na svake tri godine.

U prethodnom ciklusu, 2015. godine, učenici iz Srbije nisu učestvovali zbog administrativnih propusta Ministarstva prosvete.

Testiranje 2012. godine pokazalo je da je više od trećine petnaestogodišnjaka u Srbiji funkcionalno nepismeno, te da je gotovo 40 odsto učenika i učenica ispod nivoa matematičke funkcionalne pismenosti. U matematici, jeziku i nauci, pokazala je analiza našeg PISA tima, mladi iz Srbije zaostajali su tada celu godinu učenja za vršnjacima iz država OECD, a u rešavanju problema zaostajali su jedno polugodište. Za trećinu đaka ispostavilo se da nije razumela pročitani tekst. U testiranju je učestvovalo oko pola miliona učenika iz celog sveta.

Nacionalna koordinatorka kaže da je teško prognozirati uspehe učenika na predstojećem testiranju. Napominje i da će rezultati biti poznati tek u decembru 2019. godine.

Probno PISA testiranje organizovano je prošle godine u 41 školi širom Srbije. U svakoj od škola znanje je odmerilo po 60 učenika i učenica koji imaju 15 godina. Prvi put su se suočili sa zadacima iz finansijske pismenosti, a novina je bila što su i na probnom testom zadatke rešavali bez papira i olovke, samo pomoću kompjutera.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan