"Novosti": Tablice određuju pismo za plaćanje parkinga

"Novosti": Tablice određuju pismo za plaćanje parkinga

Iako je plaćanje parkinga porukama na latinici, u nekim gradovima "prolazi" i azbuka.

Građani koji plaćaju parking mesta širom Srbije SMS porukama na ćirilici uglavnom se suočavaju sa problemom, jer ih softveri koji su u potrebi ne prepoznaju na ovom pismu. Naime, oni su podešeni da primaju uplate samo na latinici, jer su tablice na vozilima tako i napisane.

U pojedinim mestima građani plaćaju i kazne, jer sistem ne prihvata uplatu napisanu ćirilicom. U nekim gradovima, kada pokažu poruku u Parking servisu poništava se kazna, ali u drugim mestima nema tolerancije. Zbog toga građani žele da oba pisma budu ravnopravna.

Usluge JKP "Parking servisa" u Novom Sadu je moguće platiti SMS porukom jedino latiničnim pismom. U suprotnom, vlasnik vozila rizikuje da bude kažnjen zbog "neplaćanja" korišćenja parkirališta, pišu "Novosti".

U ovom gradskom preduzeću ističu da građani treba da unesu ono što vide, na pismu kojim je registarska oznaka i napisana, a u Srbiji se registarska oznaka izdaje na latiničnom pismu.

- Kada registarska oznaka u Srbiji bude izdata na ćirilici, mi ćemo svakako omogućiti da se na taj način može uplatiti parkiranje putem SMS poruke. Nije reč o favorizovanju bilo kog pisma, već se pridržavamo pravilnika o registraciji motornih i priključnih vozila – reklu su u "Parking servisu".

Još dodaju činjenicu da tada registarska oznaka nije istoznačna, navodeći primer NS123ČV i NS123ČV, što kako ističu, sa stanovišta računarske logike nije isto.

Softver preduzeća "Metroparking jug" kojem je u Leskovcu povereno uređenje i naplata parkiranja prihvata oba pisma, ali u ovoj firmi ističu da su korisnici obavezni da prilikom slanja SMS-a ukucaju tablicu na onom pismu na kojem je izdata.

U gradskom preduzeću "Parking servis" u Požarevcu kažu da su naplatu parkinga preko SMS poruka uveli pre 10 godina i da je za to vreme bilo samo jedno problematično plaćanje zbog kucanja na ćiriličnom pismu.

Poruke u Vršcu moraju se pisati isključivo latinicom.

U Novom Sadu je jednom čoveku iz Kovilja pisana kazna jer je registarsku oznaku poslao na ćirilici. On kaže da je to narušavanje ravnopravnosti pisama.

Kompletan tekst može se pročitati na sajtu "Novosti".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

bez struje uskrs novorođenčad gradsko groblje odbojka Republički hidrometeorološki zavod novi sad bez vode jkp lisje sahrane bebe JGSP "Novi Sad" elektrovojvodina Vreme u Novom Sadu isključenja struje betanija Elektrodistribucija Novi Sad Kać raspored sahrana novi sad novosadsko porodilište Hitna pomoć sremski karlovci Isključenje struje servisne informacije vremenska prognoza klinika za ginekologiju i akušerstvo novosađani servisne informacije novi sad vremenska prognoza novi sad isključenje vode