NS 2021: Počela rekonstrukcija nekadašnje "Svilare" na Podbari (FOTO)

NS 2021: Počela rekonstrukcija nekadašnje "Svilare" na Podbari (FOTO)

U četvrtak 22. marta, započeti su radovi na rekonstrukciji objekta nekadašnje "Svilare", na uglu Kosovske i ulice Pavla Stamatovića. Ovim je i zvanično počelo stvaranje Kulturne stanice Svilara Fondacije "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture".

Kako navode iz Fondacije, spomenik industrijskog nasleđa našeg Grada, postaje Kulturna stanica Almaškog kvarta zahvaljujući, pre svega, velikom interesovanju građana za obnavljanje objekta stare "Svilare", pokazalo je sprovedeno mapiranje i istraživanje. Pored toga, navodi se u saopštenju, bilo je presudno i apsolutno razumevanje projekta od strane gradonačelnika Miloša Vučevića i drugih nadležnih institucija.


Član gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić izjavio je ovim povodom: 

- Zaista je od izuzetnog značaja za grad što će ovaj objekat industrijskog nasleđa Novog Sada, koji se nalazi u Almaškom kraju, postati kulturni kvart, namenjen različitim kulturnim sadržajima i aktivnostima. Privođenje takvoj nameni jednog od najstarijih objekata industrijskog nasleđa, predstavlja dobru praksu i model po kojem se rukovode razvijene zemlje koje prepoznaju kulturu kao pokretača ukupnog razvoja zajednice.


U oktobru 2017. godine revitalizaciju novog kulturnog kvarta na Podbari najavio je i direktor Fondacije, Nemanja Milenković, a povodom obeležavanja tri veka Almaškog kraja u Novom Sadu:

- Fondacija "Novi Sad 2021" stvara još jedno kulturno jezgro u kom se na istom prostoru školuju budući producenti, dizajneri svetla, zvuka i programskih sadržaja, gde pozorišni radnici realizuju umetničku produkciju kreirajući elemente scenskog dizajna, stvaraće se i šanse za nove umetnike i kulturne radnike, kao i produkti kulture namenjeni angažovanoj novosadskoj publici’’ istakao je Milenković. Naime, na uglu ulica Almaške i Pavla Stamatovića u neposrednom okruženju još jednog objekta industrijskog nasleđa, "Svilare", nalaze se prostor depoa i radionice Srpskog narodnog pozorišta i ogranak Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, što sve zajedno sa renoviranom kulturnom stanicom, predstavlja ogroman potencijal – izjavio je Milenković, a prenosi pres služba Fondacije na čijem je on čelu. 


Kako se dodaje u saopštenju, realizacija projekta Kulturnih stanica u Novom Sadu predviđa rekonstrukciju i izgradnju novih mesta namenjenih građanskom aktivizmu iz oblasti kulturnih i kreativnih industrija. U Aplikacionom formularu Evropske prestonice kulture, bila je planirana obnova ukupno tri kulturne stanice u 2017. i 2018. godini, ali su navedeni razlozi i obeležavanje jubileja 300 godina Almaškog kraja, inicirali rad i na ovoj četvrtoj, poručuju iz Fondacije "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture".

Oceni vest:
2
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Arhitekta

  pre 1771 dan i 21 sat

  Po cijem projektu?

  Oceni komentar:
  0
  2