NS: Dočekana i 7526. godina (FOTO)

NS: Dočekana i 7526. godina (FOTO)

Nova godina po julijanskom kalendaru, iliti 7526. dočekana je u Novom Sadu na više od 30 lokacija.

Fondacija Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture potrudila se da doček bude u kulturno-umetničkom maniru, koji podrazumeva nastupe mnogobrojnih umetnika u Srpskom narodnom pozorištu, Pozorištu mladih, Novosadskom pozorištu, sinagogi, Studiju M, Galeriji Matice srpske, ali i u Kineskoj četvrti, Spensu... Veče je bilo hladno i vetrovito, te je bilo idealno da se i ova Nova godina dočeka u zatvorenom prostoru.

Kako je na spisku na desetine izvođača koji, i te kako, zadovoljavaju svačija muzička opredeljenja, teško je reći ko je bio zvezda večeri. Jer, za razliku od "tradicionalnih dočeka" srpskih novih godina, nikome konkretno nije pripala čast da na Trgu slobode uz vatromet poželi Novosađanima sve najbolje u novoj 2018, ili 7526. godini.

Žurka je počela oko 16 časova nastupom pop-rok koncerta novosadskih muzičkih škola u Studiju M, ali i filharmonijom mladih u sinagogi. Zanimljivo je da je i na železničkoj stanici bio žur neoklasične tradicije nastupa KUD-ova. Kaliopi i Nikola Vranjković u Pozorištu mladih, Lajbah na Velikoj sceni SNP-a, Zoran Predin i Matija Dedić u sinagogi, Marčelo i Napeti Kvintet u Gerili, kabare i cirkus na Spensu, Pol Rič u Fabrici, disko veče u Ledenoj šumi, Dušan Svilar i tamburaši u Studiju M,... Samo su neki koji su držali grad budnim u veseloj atmosferi.

Na ovaj način Novi Sad čuva tradiciju ali i gradi mostove ka budućnosti.

Oceni vest:
8
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Evangelina

  pre 1898 dana i 16 minuta

  Divno, moj grad je sinoć zaista bio grad kulture.

  Oceni komentar:
  0
  5
 • Olivera Marinković

  pre 1896 dana i 20 sati

  Juče sam se pitala ko je raširio neistinu oko početka 7526. godine. Danas vidim šta sve piše na vašem sajtu. Iznenadjena sam i tužna. Zar Novom Sadu, Srpskoj Atini, prestonici evropske kulture 2018. godine trebaju neistine, falsifikati, pogrešna tumačenja? Zašto niste organizovali doček 7526. godine u septembru? Zar to ne bi bio bolji mamac za turiste? Ili planirate da tada organizujete doček 7527. godine? Ogromna većina stanovništva ne razume suštinu razlike izmedju julijanskog, gregorijanskog i milankovićevog kalendara. Kao da neko namerno "dosipa ulje na vatru", "ubacuje u igru" još vrsta kalendara kako bi ljudi još manje razumeli, kako bi, bez pravog razloga, podgrevali kvazi patriotska osećanja i pitanje kalendara vezivali za srpstvo. Hoćemo da se ponosimo činjenicom da su naši preci na ovim prostorima koristili kalendar pre tri-četiri hiljade godina. Ali recite nam na osnovu kojih dokaza to znamo! Srpskim kalendarom nazivaju julijanski kalendar po kome je počela 2018. godina. Srpskim kalendarom nazivaju vizantijski kalendar po kome je 7526. godina. Kao kad bismo tvrdili da su Srbi izmislili automobil, a kao dokaz nudimo činjenicu da se automobili sklapaju u Kragujevcu! Tužna sam jer ću svaku informaciju o dogadjajima u Evropskoj prestonici kulture 2018. godine gledati kroz prizmu vašeg nemara, nehaja ili zle namere dočeka 7526. godine u Novom Sadu.

  Oceni komentar:
  2
  3