NS: Dolazak trgovinskih lanaca puni budžet

NS: Dolazak trgovinskih lanaca puni budžet

Kako na tržištu opstaju mnogobrojni tržni centri u Novom Sadu. "Spens" postaje novo "Ušće". Dolazak velikih trgovinskih lanaca donosi konkurenciju.

"Spens", "Sad Novi Bazar", "Pariski magazin", "Lupus", "Nju Nork", "Merkator", "Big"... Spisak tržnih centara u Novom Sadu sve je duži, a uskoro će mu se pridružiti i centar koji pored stadiona "Karađorđe" diže južnoafrička kompanija "Nepi", prenose "Večernje novosti".

Novosađani, međutim, kako kažu upućeni, vole da "prate modu" i da kupuju u novootvorenim centrima, pa se dešavalo da, samo nekoliko godina posle otvaranja, lokali u tržnim centrima ostanu gotovo prazni i bez zakupaca.

Rešenje ovog problema vlasnici centara traže na razne načine – u "Lupusu" i "Pariskom magazinu" su odustali od koncepcije tržnog centra i postali su poslovni centri. "Bazar" svoju poziciju na tržištu gradi na ekskluzivnoj ponudi i lokaciji u strogom centru. Na "Spensu", koji je jedini u vlasništvu Novog Sada, pošto je i sportski centar, planiraju da dovedu vodeće svetske brendove i naprave novosadsko "Ušće". U "Bigu", zasad, takvih problema nemaju – jednostavno, najnoviji su i još uvek su "u modi".

- Nastajanje i nestajanje tržnih centara sasvim je uobičajena pojava, ne samo kod nas, već i u EU – objašnjava Dragan Lukač, predsednik Privredne komore Novog Sada. - Novi Sad ima dosta tržnih centara i normalno je da neki bolje, a neki lošije rade, a svi koji ih grade u taj posao ulaze posle analize tržišta. Treba znati da prema Novom Sadu gravitira gotovo dva miliona ljudi.

Lukačevo mišljenje deli Milorad Radojević, član Gradskog veća zadužen za privredu, koji ističe da je najava dolaska velikih trgovinskih lanaca u Novi Sad pozitivan signal.

- Da bi se investitori gradnje modernih trgovačkih prostora, pre svega strani, odlučili da uđu na određeno tržište, potrebno je da ono bude ekonomski stabilno – jasan je Radojević. - Dolazak velikih trgovinskih kuća u Novi Sad donosi konkurenciju među raznovrsniju ponudu i niže cene. Dolazak trgovinskih lanaca će imati pozitivnih efekata na privredu, jer to znači novo zapošljavanje, kao i prihode od poreza, doprinosa i taksi, kojima će se puniti budžet.

Mr Milan Jarić, direktor "Spensa", objašnjava kako ovom centru žele da vrate staru slavu, koristeći pre svega njegove sportske kapacitete, u kojima leži veliki potencijal.

- Taj potencijal obavezuje nas da, mesto na kom se okupljaju sportisti, ponovo postane mesto na kom se mogu kupiti najpoznatiji svetski brendovi – jasan je Jarić. - Želimo da "Spens" postane novosadsko "Ušće". Već smo u kontaktu sa predstavnicima nekih od renomiranih svetskih brendova, i spremni smo da im ponudimo uslove kakve oni očekuju...

Za razliku od "Spensa" u "Lupusu" i "Pariskom magazinu" su rešenje našli u promeni delatnosti. Umesto trgovcima, prostor iznajmljuju poslovnim ljudima za kancelarije.

Ostatak vesti pročitajte ovde.

Oceni vest:
1
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan