NS: Dovoljno ogreva na stovarištima

NS: Dovoljno ogreva na stovarištima

Sve više građana zbog teške ekonomske situacije opredeljuje se za grejanje na drva, koje je mnogo povoljnije od onoga na gas ili struju. U stovarištima za prodaju drva su nam rekli da građani ne treba da brinu, pošto postoje dovoljne zalihe za predstojeću zimu.

U stovarištu "Maj-gor" kažu da je ove zime najveća po­tražnja za bukvom i hrastom. Cena bukve i hrasta po kubnom metru je 6.200 dinara bez uslužnog sečenja. Postoji mogućnost transporta uz popust na količinu, dok plaćanje na rate nije u ponudi.

- Grejem se na drva jer je taj način jeftiniji i efikasniji, pogotovo ako u kući imate etažno grejanje i jednim grejnim telom možete zagrejati 120-140 kvadrata stambenog prostora – kaže Vida Kovačević.

Ona je dodala da je ovaj vid grejanja izabrala isključivo zbog povoljnije cene i zbog toga što ima mogućnost da raspodeli kupovinu drva na celu godinu.

Grejanje na pelet postaje sve popularniji način zagrevanja domova zbog svog sporog sagorevanja. Takođe, ovaj način grejanja je jeftiniji u odnosu na drva, a cena po kilogramu iznosi 25 dinara.

Kao jedan od praktičnijih načina grejanja prodavci preporučuju brikete. Pakovanje briketa čini da skladištenje bude jednostavnije i da zauzima manje prostora od onog koji je potreban za odlaganje drva. Takođe, doprinosi očuvanju higijene u kući. Cena pakovanja briketa po kilogramu je 22 dinara.

- U poslednje vreme grejanja na drva zamenila sam za grejanje na brikete jer sam ceo dan na poslu i kada dođem kući brzo uspevam da zagrejem ceo prostor za razliku od ranije – kaže Slađana Živanović.

Zalihe drva se razlikuju od stovarišta do stovarišta, kao i od godine do godine, pošto ponuda zavisi od jačine zime. U stovarištu "Iskra pan" cena bukve i hrasta je identična kao i u "Maj-gor"-u. Ukoliko kupac živi na području Petrovaradina prevoz je uključen u cenu, dok se za druge delove na teritoriji grada doplaćuje 200 dinara. Moguća je kupovina na rate, ali isključivo čekovima građana.

- Nemamo u ponudi pelet i brikete, ali smatramo da je definitivno najjeftiniji način grejanja na ugalj – kažu u ovom stovarištu.

Tona uglja košta između 8.000 i 14.600 dinara. Iako je cena uglja najniža, ne biraju svi korisnici ovaj način grejanja. Izbor zavisi od prioriteta potrošača. Nekima je presudan faktor cena, dok je drugima higijena i brzina zagrevanja prostorija bitnija.

 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan