NS: "Državi i vlasnicima medija nije u interesu da novinari rade kvalitetno" (FOTO)

NS: "Državi i vlasnicima medija nije u interesu da novinari rade kvalitetno" (FOTO)

Instrumentalizacija medija u okruženju je u porastu, zaključak je istraživanja pod nazivom "Indeks klijentelizma u medijima za 2015. godinu", koje je krajem prošle nedelje istovremeno predstavljeno u šest država regiona (Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Makedonija i Rumunija). Rezultati su pokazali da su najveći pad u oblasti klijentelizma, u odnosu na merenja iz prethodne godine, zabeležile Srbija i Rumunija.

Podatke za Srbiju prikupljali su predstavnici Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) i Komiteta pravnika za ljudska prava "YUCOM".

Javnosti je objašnjeno da indeks klijentelizma u medijima, na temelju empirijskih podataka, meri politički uticaj na medije, postojeće stanje zakonodavnog i institucionalnog okvira u oblasti medija, kao i ključna ekonometrijska merenja realnosti u kojoj mediji i novinari rade u zemljama jugoistočne Evrope.

Istraživač Nezavisnog društva novinara Vojvodine Smiljana MilInkov kazala je na konferenciji za novinare, održanoj u prostorijama tog udruženja, da je najveći problem istraživačima predstavljala  nedostupnost podataka, kao i kvalitet onih koje su dobili.

- Ako poredimo sa prošlom godinom, u 2015.  je zabeležen pad indeksa u svim zemljama koje su učestvovale u ovom projektu. U Srbiji su  pre dve godine doneta tri nova zakona (Zakon o javnom informisanju i medijima, Zakon o elektronskim medijima i Zakon o javnim medijskim servisima) koja su odgovarala standardima EU, a njihova implementacija je počela prošle godine. Upravo zbog toga je došlo zbog pada indeksa klijentelizma. Analiza je pokazala da su danas najveći problem ključne oblasti koje su trebale biti unapređene novim zakonima, a to su  konkursno finansiranje, privatizacija i registar medija. Državna pomoć medijima u Srbiji je prošle godine iznosila nešto preko 11 miliona evra. Ali, naša država ne čini ništa da smanji klijentelizam, i u konkursnom finansiranju postoje rupe koje to omogućavaju. To što su novinari obespravljeni i što su im niske plate odgovara i državi, jer tako dolazi do instrumentalizacije, ali i vlasnicima medija koji žele profit i nije im u interesu da novinari rade kvalitetno. Plašim se da će rezultati istraživanja za ovu godinu biti još gori – kazala je Milinkov.

Smiljana Milinkov

Marija Vukasović iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije rekla je da pravosudni sistem ne deluje adekvatno na napade na novinare.

- Postupci se vode sporo, ili se ne vode adekvatno, kao ni same istrage. Veliki je broj nerešenih slučajeva. Postoji trend porasta napada i pritisaka. Podatke smo skupljali iz medija, ili od samih novinara koji su nam se javili. U Srbiji je prošle godine registrovano 57 napada, a ove godine šezdest i šest. Broj fizičkih napada se smanjuje, ali se povećava broj pretnji i pritisaka. Karakteristično je za kraj 2016. godine da se povećao broj pretnji preko interneta i društvenih mreža – rekla je Vukasović.

Marija Vukasović

Jedan od zaključaka istraživanja koji se odnosi na Srbiju, jeste da država izdvaja enormna sredstva za medije, ali da novac neće dobiti ako ne rade posao onako kako vlast želi.

"Odgovor građana na klijentelizam u medijima – MEDIA CIRCLE" je regionalni projekat koji je počeo 2013. i trajaće do kraja 2017. godine, a prikazuje stanje u medijima u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Rumuniji i Makedoniji. Projekt se finansira iz  IPA fondova Evropske unije - Civil Society Facility (CSF) i sufinansira od strane Kancelarija za udruženja Vlade Republike Hrvatske.

Rezultate istraživanja možete pogledati OVDE.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan