NS: Gradska deponija decenijama bez upotrebne dozvole

NS: Gradska deponija decenijama bez upotrebne dozvole

Gradska deponija i dalje radi bez zvaničnog odobrenja. Od grada se traži da do kraja godine izda zvaničnu dozvolu.

Gradska deponija u Novom Sadu trebalo bi, kako je "Večernjim novostima" potvrđeno u JKP "Čistoća", do kraja godine da dobije neophodne dozvole za odlaganje i ponovno korišćenje otpada u skladu sa najnovijim propisima koji su prilagođeni zakonodavstvu EU. Kako kažu u "Čistoći", zdravlje Novosađana ni u jednom momentu nije ugroženo, što pokazuju i redovne kontrole uticaja deponovanog otpada na životnu sredinu.

- Naše preduzeće radi u skladu sa odredbama Zakona o upravljanju otpadom i imamo dozvolu za sakupljanje i transport takozvanog neopasnog otpada, a takođe i dozvolu za tretman i privremeno skladištenje sekundarnih sirovina dobijenih razvrstavanjem – kažu u "Čistoći". - A pridržavamo se i najnovijih odredbi usaglašenih u aprilu prošle godine.

U "Čistoći" dodaju da je postojeća deponija formirana pre više od 50 godina, i da nije ni mogla da bude projektovana u skladu sa standardima današnje Evropske unije.

- Zbog toga se novosadska deponija tretira kao "nesanitarna", i bili smo dužni da dostavimo nadležnim organima plan postrojenja sa merama i rokovima za prilagođavanje – kažu u "Čistoći". - Očekujemo da će do kraja godine Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine oceniti da li postrojenje može da nastavi sa radom. A verujemo da će odluka biti pozitivna.

DOZVOLE

U "Čistoći" naglašavaju da su svi objekti koji su sagrađeni na deponiji, među kojima je i hala sa postrojenjem za reciklažu u kojem se iz komunalnog otpada odvajaju sekundarne sirovine, podignuti sa neophodnim dozvolama.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan