NS: Gradski prevoz skuplji od Nove godine

NS: Gradski prevoz skuplji od Nove godine

Gradsko veće odobrilo je GSP-u da od Nove godine poveća cenu karte na gradskim linijama za 10 dinara, odnosno cenu markica za 17 odsto, saznaje "021.rs".

U GSP-u kažu da, zbog tehničkih razloga i štampanja markica, još nije poznato kada će tačno nove cene početi da važe, baš od 1. januara ili nešto kasnije.    

Nova cena karte u autobusu biće 65 dinara, umesto sadašnjih 55. Mesečna markica za zaposlene koštaće 2.296 dinara, umesto 1.952, a markica za građane 2.523 umesto 2.145 dinara.

Poskupljenje ipak neće obuhvatiti sve, jer cene markica za penzionere, studente i učenike ostaju iste, a neće se menjaniti ni cene u prigradskim zonama. Naime, cene karata i markica u II, III, IV i V zoni ostaju iste, jer je Skupština grada u septembru promenila tarifni sistem i smanjila koeficijente za prigradska naselja, prenosi "021.rs".

Ovo poskupljenje najavljeno je još letos, a u odluci koju je usvojilo Gradsko veće navodi se da je bilo potrebno jer GSP, zbog otežanih uslova poslovanja, smanjenja broja putnika i prihoda od prevoza, većih obaveza za otplatu dva lizinga za autobuse, obaveza prema dobavljačima za gorivo i drugih troškova, sa sadašnjim cenama ne može da podmiri sve obaveze.

U odluci se tako navodi da je do kraja 2017. godine neophodno obezbediti 698,5 miliona dinara za tekuće poslovanje. Sa novim cenama, GSP će od januara imati skoro 11 miliona dinara prihoda više, odnosno oko 131 milion godišnje, čime se obezbeđuje veća pokrivenost troškova poslovanja.

Inače, cene autobuskih karata poslednji put su menjane polovinom 2013. godine.

Oceni vest:
0
7

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan