NS: Hoće li subvencije za vrtiće biti isplaćene na vreme

NS: Hoće li subvencije za vrtiće biti isplaćene na vreme

Odluka o subvencionisanju boravka za 1.900 dece u preko 20 privatnih vrtića u gradu doneta je početkom septembra. Roditelji su imali rok do 7. oktobra da predaju zahteve za subvencionisanje, a upravo oni, ali i vlasnici privatnih vrtića, zabrinuti su kako će sve to funkcionisati i da li će novac biti isplaćen na vreme.

Subvencije ne kasne, ali je gotovo izvesno da će se to desiti, kažu u Udruženju privatnih predškolskih ustanova, a prenosi "RTV".

- Grad je doneo novu odluku kojom su tačno propisani rokovi. Ipak, ne znam koliko će to biti urađeno na vreme obzirom na to da od Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu ima malo povratnih informacija. Obrasci i sva papirologija još uvek nije gotova, koliko čujem, nisu ni rešenja o subvencijama gotova – kaže Goran Urukalo, predsednik Upravnog odbora Udruženja privatnih prosvetnih ustanova Novi Sad.

Zbog takve situacije, u finansijskim problemima mogu biti i vrtići, ali prvenstveno se sve to odražava na roditelje, dodaju u Udruženju. Ipak, vlasnici pojedinih obdaništa imaju razumevanja za nezavidnu situaciju u kojoj se nalaze roditelji i ne zahtevaju od njih da izmire račune, dok ne dobiju subvencije.

- Ako dođe do kašnjenja, vrtići će se svakako naplaćivati u punom iznosu. Septembar je naplaćen u punom iznosu, oktobar je takođe naplaćen u punom iznosu, a od grada još uvek nema subvencija. Gotovo da sam siguran da ćemo ući u novembar i mislim da je to za roditelje velik problem i da će polako krenuti da odustaju, da neće moći to finansijski da izdrže – kaže Urukalo.

Podsećamo, odluka o sufinansiranju privatnih vrtića, koju je Grad doneo početkom septembra traje do kraja godine, a kako "RTV" saznaje, upravo povodom te odluke i razmatranja eventualne buduće, Savet roditelja privatnih vrtića održaće sastanak u petak.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan