"NS HRONIKA": Sa Vladičanskog dvora skinute pločice iz 1901, stavljena keramička oplata sa kompjuterski odštampanom šarom

"NS HRONIKA": Sa Vladičanskog dvora skinute pločice iz 1901, stavljena keramička oplata sa kompjuterski odštampanom šarom

Od aprila 2019. godine zgrada Vladičanskog dvora u Novom Sadu sakrivena je skelama i zaštitnim paravanima.

Očigledno je da je situacija sa pandemijom korona virusa usporila radove, pa je godinu i po dana kasnije završena samo sanacija zida ka Gradskoj biblioteci. Kada su skinute skele – ukazale su se sjajne keramičke pločice koje deluju dosta različito od onih koje su tamo bile ranije, prenosi portal "NS hronika".

– U jednom momentu nadzor nad radovima od Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture preuzeo je Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture. Tada je doneta odluka da se sa jednom privatnom firmom sklopi posao i urade se nove keramičke oplate na kojima je odštampana šara po uzoru na originalnu  rekao je izvor "NS hronike".

Kako se dalje navodi, originalne keramičke pločice iz 1901. bačene su i zamenjene novima, potpuno u suprotnosti sa stavom konzervatorske struke. Isto se dogodilo i sa ukrasima – izliveni su novi od gipsa.

Prema saznanjima portala "NS hronika", Zavod za zaštitu spomenika kulture Novog Sada je bio izričito protiv toga, ali je Vladika bački Irinej (Bulović) u saradnji sa Pokrajinskim zavodom – insistirao na ovom rešenju.

Oceni vest:
4
24

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Marija

  pre 907 dana i 9 sati

  kuda ide ovaj svet

  Oceni komentar:
  2
  11
 • Daj para, daj para, daj para...

  pre 907 dana i 8 sati

  Originalne pločice nisu bačene, već prodate nekom.
  Kao što se desilo sa kamenim kockama (kaldrma) koje Nemci dobro plaćaju,a koje smo mi vadili i prodavali im 90-tih, navlačeći asfalt ("cveće pakla") umesto njih.
  Uvek je iza svega nečija pohlepa.
  Prostori Balkana su predviđeni za testiranja, izazove i čišćenje duše.
  Kome to uspe.
  Nema ovde, niti će ikad biti normalnog života.
  Viđe Grada Kulture, viđe Grada Kulture, kako ga štampaju 3D štampačem...

  Oceni komentar:
  2
  32
 • nema deda mraza

  pre 906 dana i 20 sati

  toliko se gade na balasevice/od kojih neki predhodni balasevic postavio te plocice/ da su morali da ih skinu

  Oceni komentar:
  3
  3
 • Jakov

  pre 904 dana i 22 sata

  Ovde su svi poludeli.

  Oceni komentar:
  2
  5
 • Kad obećavaju...

  pre 904 dana i 9 sati

  A ja baš mislim da veoma dobro znaju šta rade. Na kraju krajeva, Vladičanski Dvor nije javno kulturno dobro u Gradu Kulture, već lično prćija Irineja Bulovića. Kad dođe sledeći vladika,
  rušiće Dvor i praviti stariji i lepši...

  Oceni komentar:
  2
  6
 • Novosađanka

  pre 776 dana i 8 sati

  Ko je to sebi dao za pravo, da uništi Dvor, kao da je to njegova dedovina. I ko je smeo, da za to nedelo, da naše novce, i sprema se da da još. Kada se pokojniku daje opelo, kada se deca krštavaju i kada se mladi venčavaju u crkvi, popovi to debelo naplate, pa Bože dragi, to je jednom u životu. Ali, sve bez i jednog, ne fiskalnog, nego običnog računa. Znači, nama naplačuju, od države kradu, opet naše pare. Jedamput su novosađani (tj. dva puta) platili izgradnju dvora, a sada su došli bezbožnici i rušitelji da unište ono, što je ponosno stajalo 120.g. Dali ste, vi rušitelji pitali novosađane dali smete da rušite ono, što nije vaše ??? I dali ste vi, gradski oci, pitali novosađane dali smete da se razbacujete njihovim novcima ??? NISTE !!! Znači radili ste na svoju ruku, sami, pa sami i treba da odgovarate. SRAM VAS BILO !!!

  Oceni komentar:
  0
  5
 • Novosađanka

  pre 775 dana i 9 sati

  Pitam se, koju kaznu zaslužuju oni, koji su uništili jedan, više od veka star, spomenik kulture, koji su novosađani pre 120.g. po drugi put izgradili i iz svog đepa platili. I sada, posle 120.g. našli se rušitelji, da unište ovakav biser kulture, i da za takav rušilački čin, uzmu i koji milion evra. Novi Sad će ih pamtiti po njihovom nedelu, a oni sami su ostavili spomenik svoje rušilačke nekulture. To su ljudi, kojima ništa nije vredno ni sveto, osim njihovog đepa bez dna. Ovo je više od kriminala !!!!

  Oceni komentar:
  0
  5