NS: Koliko kladionice i kockarnice treba da budu udaljene od škola?

NS: Koliko kladionice i kockarnice treba da budu udaljene od škola?

Samo dve škole u Novom Sadu zahtevale su od Gradske uprave za obrazovanje da se utvrdi da li se kladionice u njihovoj okolini nalaze na manjoj od zakonom propisane udaljenosti od 200 metara.

U oba slučaja zaključeno je da zakon nije prekršen. Reč je o Elektrotehničkoj školi "Mihajlo Pupin" i Osnovnoj školi "Ivan Gundulić", prenosi Radio televizija Vojvodine.

U slučaju osnovne škole "Ivan Gundulić", geometri koje je angažovala škola izračunali su da je kladionica udaljena 186 metara. Podaci kladionice pokazali su oko 267 metara, a nedoumicu je, analizom dokumentacije, rešio Republički geodetski zavod, prema kojem je kockarnica udaljena samo 32 centimetra više od zakonski propisane minimalne udaljenosti.

- Oni su utvrdili novu udaljenost koja je po njima 200,32 santimetra. Tako da je to sada zvanično, čime nema nikakvih osnova za osporavanje rada kladionice koja se nalazi u neposrednom okruženju – rekla je Lidija Radulović, direktorka OŠ "Ivan Gundulić".

Iako udaljenost kockarnica od škola ne garantuje da ih đaci neće posećivati, u Aktivima direktora novosadskih osnovnih i srednjih škola, smatraju da minimalna razdaljina od 200 metara nije dovoljna, ali i konstatuju da u Novom Sadu, kada je o tome reč, situacija nije alarmantna.

- Kladionicama nije mesto u blizini škola i što se tiče udaljenosti koja je propisana, 200 metara, smatramo da to nije dovoljno i da bi trebalo da bude veća. Mi smo svesni da postoje škole koje taj problem rešavaju, a pojedine škole imaju mnogo manju udaljenost od kladionice, i da nisu rešile taj problem  – kazala je za RTV Jasmina Pastonjicki, predsednica Aktiva direktora osnovnih škola.

- Informacija od strane škola ka nama jeste da nemamo velikih problema sa te strane. Najveći problem je u najužem centru grada, gde je sve skučeno i usko, na primer kod Jovine gimnazije  – navodi Stanko Matić, predsednik Aktiva direktora srednjih škola.

Ukoliko se utvrdi da je kladionca bliža školi od 200 metara, podnosi se prijava Poreskoj upravi, koja, ako se potvrdi manja udaljenost od zakonske, pokreće postupak i kladionici se oduzima dozvola za rad. Prema Zakonu o igrama na sreću, maloletnicima je zabranjen ulaz u kladionice i kockarnice.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • FRANC

  pre 1616 dana i 17 sati

  Sta je sa onom kladionicom u Futoskoj 12?
  Gazda je verovatno u pravoj partiji pa sebi dopusta da u
  dvoristu Futoske 12 otvori i privatno taxi stajaliste za FJUTOZANE !!!
  GDE SU TE INSPEKCIJE???

  Oceni komentar:
  0
  2