NS: Na evidenciji NSZ sedamnaest doktora nauka

NS: Na evidenciji NSZ sedamnaest doktora nauka

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Novom Sadu, na kraju novembra ove godine bilo je prijavljeno 21.504 nezaposlenih lica, što je u odnosu na novembar prošle godine 5.336 osoba, odnosno 19,88 odsto manje, kažu iz NSZ. Nešto više od polovine nezaposlenih čine žene, dok su osobe između 25 i 29 godina najzastupljenije na njihovoj evidenciji.

Kako piše "Dnevnik", na zaposlenje čeka najviše radnika bez zanimanja, potom diplomiranih pravnika, ekonomskih tehničara, maturanata gimnazije, prodavaca s trećim stepenom stručne spreme, diplomiranih ekonomista za opštu ekonomiju, bankarstvo i finansije, potom mašinskih tehničara, ekonomista za finansije, računovodstvo i bankarstvo sa četvrtim stepenom stručne spreme, kao i prodavaca s istom stručnom spremom. Među njima ima i sedam doktora ekonomije, četiri doktora poljoprivede, tri doktora društveno-humanističkih nauka i tri doktora psiholoških nauka.

Kako za ovaj dnevni list ističu u gradskoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje, na smanjenje broja nezaposlenih u odnosu na lane, doprinelo je povećanje tražnje za radnicima na tržištu rada, uspešne mere aktivne politike zapošljavanja koje stimulišu zapošljavanje, kao i manji broj novopridošlih lica na Biro. Na taj spisak svakako da se mogu dodati i dve američke kompanije "Lir" i "Delfi" koje su u konstantnom procesu zapošljavanja.

Ako je broj nezaposlenih u Novom Sadu oko 21.000, a broj potencijalnih zapošljavanja u samo dva nova privredna subjekta od njihovog otvaranja 3.500, može se sa sigurnošću zaključiti da to pozitivno utiče na kretanja na tržištu rada, navode u novosadskoj filijali NSZ.

Trenutno je aktuelna prijava 300 slobodnih radnih mesta u "Delfiju" za operatere u proizvodnji. Ta kompanija je do sad testirala i intervjuisala 3.152 zainteresovanih, a od toga su gotovo 2.000 uputili kod poslodavca. Kada je kompanija "Lir" u pitanju, NSZ upućuje nezaposlene u Manpower Group, koji radi selekciju prijavljenih, tako da o tome trenutno nema detaljnijih podataka.

Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Mile

  pre 1497 dana i 20 sati

  "Ako je broj nezaposlenih u Novom Sadu oko 21.000, a broj potencijalnih zapošlja..."

  Pa da li ste vi normalni, stvarno mislite da smo sisali vesla ??? Da u Novom Sadu od 360 000 stanovnika (bez okolnih mesta) ima SAMO 21000 ne zaposlenih, pa to je 5.8% !!! Alo, stopa ne zaposlenosti u Novom Sadu je kao 5.8% ? :D Ajd lepo svima iz NSZ otkaz, sem sto ne znaju matematiku, lazu sto se statistike tice i nema vajde od njih u 21om veku. Eno Delphi sam trazi radnike u Big Centru i Trgu, ma svuda.

  Oceni komentar:
  0
  4