NS: Nijedan roditelj nije kažnjen zbog nevakcinisanja dece

NS: Nijedan roditelj nije kažnjen zbog nevakcinisanja dece

Nijedna prijava protiv roditelja zbog nevakcinisanja dece nije stigla u novosadski Prekršajni sud, saznaje "021.rs".

Prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, predviđena kazna za roditelje, koji ne vakcinišu decu je od 30.000 do 150.000 dinara.
 
- Procedura je takva da lekari najpre upozoravaju roditelje, a potom ih, ukoliko i dalje ne sarađuju, prijavljuju sanitarnoj inspekciji, koja kao ovlašćeni podnosilac podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom prekršajnom sudu – navode za "021.rs" u Prekršajnom sudu.
 
Nakon proglašenja epidemije morbila pre više od deset dana, Dom zdravlja "Novi Sad" apelovao je na roditelje da vakcinišu decu. Međutim, u Domu zdravlja nisu odgovorili da li su uopšte podneli spisak roditelja koji su odbili da vakcinišu decu i koliko je roditelja evidentirano.
 
Inače, četrnaesti slučaj malih boginja potvrđen je u Novom Sadu, naveli su u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut"U pitanju su oboleli unutar više rodbinski povezanih porodica, a svi kontakti prethodno obolelih su pod zdravstvenim nadzorom. Kako je navedeno, u skorijem periodu ne očekuje se prestanak rasta broja zaraženih. 
 
Najmlađi oboleli su dve bebe od devet meseci, dok nastarija osoba ima 43 godine. Ukupan broj obolelih u Srbiji je 1.114. Krajem prošle godine male boginje odnele su i prvi život, nakon 20 godina, a početkom ove godine preminulo je i dvogodišnje dete. Oboleli uglavnom dobiju zapaljenje pluća, koje se ispostavi kao opasno. 
 
Prve novčane kazne za roditelje koji nisu vakcinisali decu vakcinom MMR – protiv zaušaka, rubeola i malih boginja izrečene su u Beogradu.
Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan