NS: Obeleženo 215 godina od rođenja bana Jelačića

NS: Obeleženo 215 godina od rođenja bana Jelačića

Kulturno-umetnički program povodom dana rođenja Josipa Jelačića održan je u Novom Sadu u organizaciji Hrvatskog nacionalnog veća u Srbiji.

Obeležavanju rođenja bana Jelačića prisustvovao je i ministar za rad Aleksandar Vulin koji je izjavio da mu je zadovoljstvo što u ime Vlade Republike Srbije i njenog predsednika Aleksandra Vučića može hrvatskoj zajednici da čestita praznik.

- Mi smo jako ponosni što u našoj zemlji svako može da piše svojim pismom, da govori svojim jezikom, da koristi svoje udžbenike, da uči svoju školu, da voli svoj narod. Država Srbija će učiniti sve da se položaj nacionalnih manjina u njoj i dalje poboljšava, rekao je Vulin.

Prema Vulinovim rečima jedan od razloga zbog kojih je on prisustvuje večerašnjoj manifestaciji jeste i taj što je kuća u kojoj se on rodio udaljena svega stotinak metara od kuće bana Jelačića.

- Svi smo mi ovde zato što volimo zemlju u kojoj živimo, zato što volimo narod kome pripadamo i zato što negujemo svoju kulturu, istoriju i tradiciju i što možemo da se pohvalimo našom različitošću, jer različitost nikada nije mogla niti smela da bude prepreka za dobre i srdačne odnose među ljudima i narodima", rekao je Vulin obraćajući se prisutnima na svečanosti u amfiteatru Spensa.

Ambasador Hrvatske u Srbiji Gordan Markotić rekao je da se obeležava 215 godina od rođenja bana Josipa Jelačića i da se obeležavajući taj dan okuplja hrvatska zajednica u Srbiji.

- Na taj način doprinosimo očuvanju tradicije i običaja hrvatskog naroda. To je jedan od četiri najveća praznika i svake godine koristimo priliku da predstavnici svih hrvatskih institucija u Srbiji budu zajedno sa pripadnicima hrvatske nacionalne manjine, rekao je Markotić.

Predsednik Hrvatskog nacionalnog veća u Srbiji Slaven Bačić istakao je da činjenica da se današnja manifestacija održava u Novom Sadu i u Petrovaradinu daje dodani značaj toj priredbi jer se ona održava među ljudima koji su dosta udaljeni od Subotice u kojoj je i centar zbivanja Hrvatske nacionalne zajednice.

Osim pomenutih svečanosti u amfiteatru Spensa prisustvovali su i predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić i pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan