NS: Oko 21000 nezaposlenih lica čeka na birou

NS: Oko 21000 nezaposlenih lica čeka na birou

Grad Novi Sad je za sprovođenje aktivne politike zapošljavanja ove godine izdvojio 28 miliona dinara više nego 2016. godine, kada je za tu namenu bilo odvojeno 107 miliona dinara.

Program pripravnika biće finansiran iznosom od 37,5 miliona dinara, a njime će oko 80 lica biti obuhvaćeno, dok je za program stručne prakse izdvojeno 30 miliona dinara za 119 osoba. Za organizovanje javnih radova od interesa za Grad, gde će biti obuhvaćene teže zapošljive kategorije, opredeljen je iznos od 17,5 miliona što je za pet miliona više nego prošle godine.

Ove godine subvencije za samozapošljavanje iznose 30 miliona dinara, a od toga je deset miliona opredeljeno za samozapošljavanje žena. U Gradskoj kući kažu da se pokazalo da ta mera ima najveći efekat, jer skoro 80 odsto onih koji dobiju ovu subvenciju i nakon godinu dana ugovorne obaveze ostaju da razvijaju svoj biznis.

Subvencije za otvaranje novih radnih mesta se odobravaju poslodavcima u jednokratnom iznosu od 200.000 dinara po jednom otvorenom radnom mestu, a novac od 17 miliona dinara obezbeđen je za 85 nezaposlenih.

Za obuke u IT sektoru izdvojeno je 2,5 miliona dinara, a za obuke starih zanata 500.000 dinara, i to su deficitarna zanimanja.

Član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević kaže da je prošle godine kroz programe zapošljavanjanjih prošlo oko 390 ljudi.

- Da ove mere imaju efekta govore nam rezultati Nacionalne službe za zapošljavanje prema kojima je u januaru prošle godine bilo 26917 nezaposlenih osoba na teritoriji Grada Novog Sada, a u januaru ove godine oko šest hiljada ljudi manje, odnosno 20891 nezaposleno lice - rekao je Radojević.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

novosadski sajam šoping centar promenada JKP Vodovod i kanalizacija bez struje Isključenje struje servisne informacije novi sad novosadska policija novorođenčad servisne informacije Elektrodistribucija Novi Sad bebe raspored sahrana i ispraćaja isključenja struje jkp novosadska toplana jkp lisje Spens promenada elektrovojvodina raspored sahrana novi sad bez vode KCV novosadsko porodilište JGSP "Novi Sad" isključenje vode klinika za ginekologiju i akušerstvo betanija klisa sahrane novi sad novosađani matičar novi sad