NS: Pokrenuta onlajn kampanja "Zdravo buduća sportistkinjo"

NS: Pokrenuta onlajn kampanja "Zdravo buduća sportistkinjo"

Društvo "Raspustilište" i udruženje "Centar za afirmaciju žena u sportu" iz Novog Sada pokrenuli kampanju pod nazivom "Zdravo buduća sportistkinjo".

- Osmislili smo onlajn kampanju u nameri da povećamo vidljivost i prepoznatljivost sadašnjih i bivših sportistkinja iz Novog Sada, i započnemo stvaranje ženskih sportskih uzora u Srbiji u cilju motivacije devojčica i devojaka da više vežbaju i bave se sportom – poručuje se u saopštenju organizatora i dodaje:

- Želimo i da motivišemo sadašnje sportistkinje da nakon završetka profesionalne karijere nastave karijeru u sportu, da radimo na eliminisanju visoko prisutnih stereotipa u vezi sa "muškim" i "ženskim" sportovima, kao i da podstaknemo istraživanja o svim ovim temama.

Kampanja je namenjena devojčicama i devojkama, aktivnim i bivšim sportistkinjama, ženama u sportu, ali i roditeljima, nastavnicima, trenerima, novinarima, urednicima, donosiocima odluka u sportu, kao i svima koji mogu i žele da doprinesu promeni.

Krajem novembra i početkom decembra kroz kampanju će biti predstavljeno pet sportistkinja i žena u sportu iz Novog Sada, među kojima su olimpijke, paraolimpijka, potpredsednica kluba i WNBA košarkašica, međunarodna sutkinja.

O kome se tačno radi i koju poruku sportistkinje imaju za devojčice i devojke, možete videti na društvenim mrežama Facebook, Twitter, YouTube i Instagram.

REČ ORGANIZATORA: ZAŠTO OVA KAMPANJA?

Devojčice i devojke u Srbiji se manje bave sportom i manje su fizičke aktivne nego dečaci i mladići, što pokazuju sva skorija istraživanja (kojih, nažalost, ima jako malo). Sportistkinje svih uzrasta i žene u sportu su nedovoljno zastupljene i nedovoljno promovisane u medijima. Uspesi i rezultati ženskog sporta zauzimaju veoma mali deo medijskog prostora u odnosu na muški sport, a sportistkinje su često stereotipno prikazane, a ne u duhu sporta.

Jedan od najboljih načina putem kojeg se devojčice i devojke mogu motivisati da se više bave fizičkom aktivnošću i sportom je izgradnja ženskih sportskih uzora. Sportske i životne priče sportistkinja mogu inspirisati devojčice i devojke.

Specijalizovanih (medijskih) kampanja u cilju motivisanja devojčica i devojaka da budu više fizički aktivne i da se bave sportom skoro da i nema, posebno ne na lokalnom nivou (izuzetak kampanja “OPAžene za osnaŽENE” iz Niša).

Kampanja je deo projekta "Promocija ženskih sportskih uzora u cilju motivisanja devojčica i devojaka iz Novog Sada da se aktivnije bave sportom i fizičkom aktivnošću", koja se realizuje u okviru Lokalnog akcionog plana politike za mlade Kancelarije za mlade grada Novog Sada u 2016. godini.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

bez struje bez vode Elektrodistribucija Novi Sad servisne informacije raspored sahrana novi sad vremenska prognoza novi sad bebe JKP Vodovod i kanalizacija novorođenčad vremenska prognoza elektrovojvodina isključenja struje betanija Spens gradsko groblje servisne informacije novi sad novosadsko porodilište novosađani javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija Republički hidrometeorološki zavod isključenje vode novi sad sremski karlovci sahrane jkp lisje RHMZ Isključenje struje promenada uskrs klinika za ginekologiju i akušerstvo