NS: Pokrenuta onlajn kampanja "Zdravo buduća sportistkinjo"

NS: Pokrenuta onlajn kampanja "Zdravo buduća sportistkinjo"

Društvo "Raspustilište" i udruženje "Centar za afirmaciju žena u sportu" iz Novog Sada pokrenuli kampanju pod nazivom "Zdravo buduća sportistkinjo".

- Osmislili smo onlajn kampanju u nameri da povećamo vidljivost i prepoznatljivost sadašnjih i bivših sportistkinja iz Novog Sada, i započnemo stvaranje ženskih sportskih uzora u Srbiji u cilju motivacije devojčica i devojaka da više vežbaju i bave se sportom – poručuje se u saopštenju organizatora i dodaje:

- Želimo i da motivišemo sadašnje sportistkinje da nakon završetka profesionalne karijere nastave karijeru u sportu, da radimo na eliminisanju visoko prisutnih stereotipa u vezi sa "muškim" i "ženskim" sportovima, kao i da podstaknemo istraživanja o svim ovim temama.

Kampanja je namenjena devojčicama i devojkama, aktivnim i bivšim sportistkinjama, ženama u sportu, ali i roditeljima, nastavnicima, trenerima, novinarima, urednicima, donosiocima odluka u sportu, kao i svima koji mogu i žele da doprinesu promeni.

Krajem novembra i početkom decembra kroz kampanju će biti predstavljeno pet sportistkinja i žena u sportu iz Novog Sada, među kojima su olimpijke, paraolimpijka, potpredsednica kluba i WNBA košarkašica, međunarodna sutkinja.

O kome se tačno radi i koju poruku sportistkinje imaju za devojčice i devojke, možete videti na društvenim mrežama Facebook, Twitter, YouTube i Instagram.

REČ ORGANIZATORA: ZAŠTO OVA KAMPANJA?

Devojčice i devojke u Srbiji se manje bave sportom i manje su fizičke aktivne nego dečaci i mladići, što pokazuju sva skorija istraživanja (kojih, nažalost, ima jako malo). Sportistkinje svih uzrasta i žene u sportu su nedovoljno zastupljene i nedovoljno promovisane u medijima. Uspesi i rezultati ženskog sporta zauzimaju veoma mali deo medijskog prostora u odnosu na muški sport, a sportistkinje su često stereotipno prikazane, a ne u duhu sporta.

Jedan od najboljih načina putem kojeg se devojčice i devojke mogu motivisati da se više bave fizičkom aktivnošću i sportom je izgradnja ženskih sportskih uzora. Sportske i životne priče sportistkinja mogu inspirisati devojčice i devojke.

Specijalizovanih (medijskih) kampanja u cilju motivisanja devojčica i devojaka da budu više fizički aktivne i da se bave sportom skoro da i nema, posebno ne na lokalnom nivou (izuzetak kampanja “OPAžene za osnaŽENE” iz Niša).

Kampanja je deo projekta "Promocija ženskih sportskih uzora u cilju motivisanja devojčica i devojaka iz Novog Sada da se aktivnije bave sportom i fizičkom aktivnošću", koja se realizuje u okviru Lokalnog akcionog plana politike za mlade Kancelarije za mlade grada Novog Sada u 2016. godini.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

bez struje elektrovojvodina štrajk katastar Republički hidrometeorološki zavod javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija isključenje vode bez vode novi sad Petrovaradin big shopping centar đorđe balašević isključenja struje vremenska prognoza vladimir putin kovilj novosađani matičar bebe betanija JKP Vodovod i kanalizacija Isključenje struje vremenska prognoza novi sad jp putevi srbije klinika za ginekologiju i akušerstvo novosadsko porodilište krađa Novo naselje Srbija servisne informacije novi sad novorođenčad