NS: Pokrenuta peticija za ukidanje dodatnih troškova studiranja

NS: Pokrenuta peticija za ukidanje dodatnih troškova studiranja

Studentski pokret Novi Sad pokrenuo je peticiju za ukidanje dodatnih troškova studiranja, koju je do sad potpisalo oko 1.500 studenata.

Oni od uprava fakulteta UNS zahtevaju da na osnovnim i master akademskim studijama prestanu sa dodatnom naplatom redovnih usluga i troškova studiranja, koje su, kako kažu, studenti već regulisali školarinama ili budžetskim statusom.

Studentski pokret Novi Sad, za budžetske i samofinansirajuće studente, zahteva ukidanje naplate upisa u narednu školsku godinu, koji trenutno na svakom fakultetu iznose minimum 5.000 dinara, kao i ukidanje naplate overe semestra, prijave ispita, administrativnih troškova, usluga biblioteke i čitaonice, troškova izrade završnih radova...

Takođe, studenti traže i reviziju cenovnika fakulteta, u stavkama poput izdavanja potvrda ili dokumenata, i smatraju da cena polaganja prijemnog ispita za kandidate ne sme biti veća od 1.000 dinara.

Studentski pokret podseća da je Savet Univerziteta u Novom Sadu, na predlog Senata UNS, na sednicama održanim u maju 2007. i februaru 2015. godine, odlučio da u redovne usluge, koje visokoškolska ustanova pruža, spadaju najmanje jedna prijava ispita i usluge administrativno - stručnih službi, što znači da su te usluge regulisane školarinom i budžetskim statusom za jednu školsku godinu, i fakulteti ih ne smeju dodatno naplaćivati.

- Na osnovu prethodno iznetog zahtevamo od fakulteta da iskoriste autonomiju visokoškolskih ustanova i svoje pravne akte, odnosno statute fakulteta, usklade sa odlukom koju je doneo Savet UNS i prestanu sa dodatnom naplatom redovnih usluga i troškova studiranje – kažu u Studentskom pokretu Novog Sada.

Peticiju možete potpisati ovde.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Branka

  pre 2211 dan i 17 sati

  slazem se

  Oceni komentar:
  0
  0