NS: Preminuo glumac Mihajlo Pleskonjić Badža

NS: Preminuo glumac Mihajlo Pleskonjić Badža

U sredu, 22. marta, preminuo je prvak Drame Srpskog narodnog pozorišta.

Kako je saopšteno na sajtu SNP, vreme komemoracije i sahrane biće naknadno objavljeni.

Mihajlo Pleskonjić Badža rođen je 21. juna 1958. godine. U Novom Sadu je završio gimnaziju i diplomirao na Akademiji umetnosti, na Odseku dramskih umetnosti (grupa za glumu) u klasi Dimitrija Đurkovića 1984, kada je i primljen za člana Drame Srpskog narodnog pozorišta.

Godine 1984. na Susretu vojvođanskih pozorišta u Vršcu nagrađen je za ulogu Polija Bejkera u predstavi "Čovek je čovek", a 1989. dobitnik je Sterijine nagrade za najboljeg glumca na 34. pozorju za ulogu Bajre u predstavi "Tri čekića (O srpu da i ne govorimo)".

Dobitnik je i Godišnje nagrade Srpskog narodnog pozorišta 1990, takođe za ulogu Bajre.

ULOGE: Poli Bejker u predstavi ("Čovek je čovek"), Pjero ("Don Žuan"), Ceremonijalmajstor, Truskot, Broket, Prvi lord ("Vladajuća klasa"), Nikola Rukodeljac ("Džandrljiv muž"), Gavrilo Vuković ("Sveti Georgije ubiva aždahu"), Zamjotov ("Zločin i kazna", Bitef teatar, Beograd), Anđelko ("Čudo u Šarganu"), Griška ("Ujkin san"), Brat Makarije ("Je li bilo kneževe večere"), Nestor Profit ("Večiti mladoženja", prem. 5. decembra 2016) koja je ujedno bila i njegova poslednja uloga.

Izvor: SNP

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan