NS: Preminuo glumac Mihajlo Pleskonjić Badža

NS: Preminuo glumac Mihajlo Pleskonjić Badža

U sredu, 22. marta, preminuo je prvak Drame Srpskog narodnog pozorišta.

Kako je saopšteno na sajtu SNP, vreme komemoracije i sahrane biće naknadno objavljeni.

Mihajlo Pleskonjić Badža rođen je 21. juna 1958. godine. U Novom Sadu je završio gimnaziju i diplomirao na Akademiji umetnosti, na Odseku dramskih umetnosti (grupa za glumu) u klasi Dimitrija Đurkovića 1984, kada je i primljen za člana Drame Srpskog narodnog pozorišta.

Godine 1984. na Susretu vojvođanskih pozorišta u Vršcu nagrađen je za ulogu Polija Bejkera u predstavi "Čovek je čovek", a 1989. dobitnik je Sterijine nagrade za najboljeg glumca na 34. pozorju za ulogu Bajre u predstavi "Tri čekića (O srpu da i ne govorimo)".

Dobitnik je i Godišnje nagrade Srpskog narodnog pozorišta 1990, takođe za ulogu Bajre.

ULOGE: Poli Bejker u predstavi ("Čovek je čovek"), Pjero ("Don Žuan"), Ceremonijalmajstor, Truskot, Broket, Prvi lord ("Vladajuća klasa"), Nikola Rukodeljac ("Džandrljiv muž"), Gavrilo Vuković ("Sveti Georgije ubiva aždahu"), Zamjotov ("Zločin i kazna", Bitef teatar, Beograd), Anđelko ("Čudo u Šarganu"), Griška ("Ujkin san"), Brat Makarije ("Je li bilo kneževe večere"), Nestor Profit ("Večiti mladoženja", prem. 5. decembra 2016) koja je ujedno bila i njegova poslednja uloga.

Izvor: SNP

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

dan državnosti isključenja struje JGSP "Novi Sad" vremenska prognoza novi sad isključenje vode servisne informacije novi sad elektrovojvodina bez vode struja klinika za ginekologiju i akušerstvo dan zaljubljenih betanija bez struje vremenska prognoza Sretenje bebe jkp novosadska toplana novorođenčad Vreme u Srbiji JKP Vodovod i kanalizacija novosađani gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević novi sad Srbija Elektrodistribucija Novi Sad Vreme u Novom Sadu Republički hidrometeorološki zavod novosadsko porodilište smeće Spens