NS: Preminuo glumac Mihajlo Pleskonjić Badža

NS: Preminuo glumac Mihajlo Pleskonjić Badža

U sredu, 22. marta, preminuo je prvak Drame Srpskog narodnog pozorišta.

Kako je saopšteno na sajtu SNP, vreme komemoracije i sahrane biće naknadno objavljeni.

Mihajlo Pleskonjić Badža rođen je 21. juna 1958. godine. U Novom Sadu je završio gimnaziju i diplomirao na Akademiji umetnosti, na Odseku dramskih umetnosti (grupa za glumu) u klasi Dimitrija Đurkovića 1984, kada je i primljen za člana Drame Srpskog narodnog pozorišta.

Godine 1984. na Susretu vojvođanskih pozorišta u Vršcu nagrađen je za ulogu Polija Bejkera u predstavi "Čovek je čovek", a 1989. dobitnik je Sterijine nagrade za najboljeg glumca na 34. pozorju za ulogu Bajre u predstavi "Tri čekića (O srpu da i ne govorimo)".

Dobitnik je i Godišnje nagrade Srpskog narodnog pozorišta 1990, takođe za ulogu Bajre.

ULOGE: Poli Bejker u predstavi ("Čovek je čovek"), Pjero ("Don Žuan"), Ceremonijalmajstor, Truskot, Broket, Prvi lord ("Vladajuća klasa"), Nikola Rukodeljac ("Džandrljiv muž"), Gavrilo Vuković ("Sveti Georgije ubiva aždahu"), Zamjotov ("Zločin i kazna", Bitef teatar, Beograd), Anđelko ("Čudo u Šarganu"), Griška ("Ujkin san"), Brat Makarije ("Je li bilo kneževe večere"), Nestor Profit ("Večiti mladoženja", prem. 5. decembra 2016) koja je ujedno bila i njegova poslednja uloga.

Izvor: SNP

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

matičar novi sad isključenje vode Isključenje struje horoskop vremenska prognoza servisne informacije gradsko groblje isključenja struje raspored sahrana novi sad bebe servisne informacije novi sad jkp lisje RHMZ novosadsko porodilište Republički hidrometeorološki zavod gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević JKP Vodovod i kanalizacija Hitna pomoć sahrane betanija raspored sahrana i ispraćaja Vreme u Novom Sadu Elektrodistribucija Novi Sad raspored ispraćaja i sahrana klinika za ginekologiju i akušerstvo bez vode restorani novi sad novosađani elektrovojvodina novorođenčad