NS: Tužio Advokatsku komoru zbog diskriminacije

NS: Tužio Advokatsku komoru zbog diskriminacije

Bivši javni tužilac sudi se sa Advokatskom komorom Vojvodine.

U Višem sudu u Novom Sadu počelo je suđenje Advokatskoj komori Vojvodine po tužbi Miodraga Malog, nekadašnjeg Okružnog javnog tužioca, zbog odbijanja njegovog zahteva 2005. godine da bude upisan u imenik advokata. Mali je prošle godine podneo tužbu protiv AKV, zbog diskriminacije.

Na glavnom pretresu u sredu bivši Okružni tužilac nije saslušan, jer je predočio primedbe na dosadašnji sudski postupak, navodeći kao presedan da je jedan sudija zakazao prethodno ročište, a na zakazani termin došao drugi delilac pravde, što nije uneto u zapisinik.

Zahtev za upis Miodraga Malog u imenik advokata AKV je odbio s obrazloženjem da je svojevremeno učestvovao u idejno-političkoj diferencijaciji na osnovu koje je došlo do razrešenja nekoliko sudija u Okružnom i Osnovnom sudu i tužilaca u Okružnom i Osnovnom tužilaštvu. Osim toga, Osnovna organizacija advokata Novog Sada dala je negativno mišljenje i zbog njegovog odnosa prema organizaciji "Otpor". On je, kako je navedeno u zapisniku od 3. decembra 2005, javno iznosio stav da je reč o terorističkoj organizaciji, kao i da je kao Okružni javni tužilac uticao na odluke sudija i zamenika tužilaca.

Stav AKV je da je Mali nedostojan bavljenja advokaturom i da zbog svog ponašanja u prošlosti neće moći profesionalno da obavlja taj posao, u skladu sa zakonom statutom Komore i etičkim kodeksom advokata.

Miodrag Mali ne traži nikakvu finansijsku nadoknadu, niti naknadni upis u imenik advokata, jer je penzioner. Želi samo da sud proglasi neistinitim tvrdnje sa sednice Upravnog odbora AKV iz decembra 2005. godine. Naredno ročište je zakazano za 24. mart.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan