NS: U prošloj godini 1. 804 tužbe zbog ujeda napuštenih pasa

NS: U prošloj godini 1. 804 tužbe zbog ujeda napuštenih pasa

Izveštaj o radu Pravobranilaštva Novog Sada u 2015. godini Skupština grada usvojila je početkom jula.

Ono što se na prvi pogled može videti u izveštaju, jeste da je Pravobranilaštvo, na osnovu izmene Zakona o pravobranilaštvu, do 31. maja prošle godine preuzelo zastupanje ustanova čiji je osnivač grad, kao što su "Radosno detinjstvo", socijalne, zdravstvene i ustanove kulture, što je uticalo na porast broja predmeta, najviše parničnih. Od gradskih ustanova Pravobranilaštvo je preuzelo 469 predmeta, a od "Zoohigijene i veterine" 426 predmeta gde se zbog ujeda napuštenih pasa solidarno tuže grad i preduzeće.

Tako je Pravobranilaštvo u prošloj godini primilo 6.916 predmeta, dok je iz ranijih godina preneto nerešenih 4.817 predmeta. Od ukupno 11. 733 predmeta u 2015. Godini rešeno je 4. 851, dok je 6.882 "u radu". U 2014. godini Pravobranilaštvo je radilo na 6.930 predmeta. Kako se navodi u izveštaju, koji je potpisala Gradski pravobranilac Lidija Jaramaz Lisica, svi nerešeni predmeti uglavnom su iz parničnog, izvršnog i upravnog postupka i njihovo rešenje isključivo zavisi od rada sudova i drugih organa koji vode postupke. Ujedi pasa lutalica predstavljaju najveći deo od 4.603 parnična predmeta, i zbog toga je grad tužen u 1. 804 slučaja.

Prema izveštaju, sudska praksa pokazuje da se tužbeni zahtevi za naknadu štete uglavnom usvajaju u celosti, a zabeležen je porast tih slučajeva. Iz Pravobranilaštva navode da je uvođenjem mogućnosti za vansudsko poravnanje, grad omogućio od kraja oktobra do kraja decembra 2015. godine 25 poravnanja u iznosima od 40.000 do 80.000 dinara, te time uštedeo sudske takse i zatezne kamate. Kao i kod pasa, i kod tužbi zbog upadanja u rupe i slivnike na javnim površinama zabeležen je porast broja predmeta, te je grad tužen u njih 315.

Ostatak vesti pročitajte na sajtu "Dnevnika"

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

bez vode elektrovojvodina novosadsko porodilište RHMZ protest taksista raspored sahrana novi sad sahrane novi sad Aleksandar Vučić matičar novi sad Elektrodistribucija Novi Sad servisne informacije novi sad isključenje vode Isključenje struje raspored sahrana i ispraćaja novorođenčad klinika za ginekologiju i akušerstvo servisne informacije novosadska policija KCV 27. novosadski maraton novosađani betanija isključenja struje bebe jkp novosadska toplana vremenska prognoza novi sad bez struje JKP Vodovod i kanalizacija jkp lisje izmena režima saobraćaja