NS: Upis budućih đaka prvaka od 1. aprila

NS: Upis budućih đaka prvaka od 1. aprila

Upis budućih prvaka za narednu školsku godinu počinje 1. aprila i važi za sve mališane koji su rođeni u periodu između 1. marta 2010. do 28. februara 2011.

Za upis je potrebno da roditelji prilože detetov izvod iz matične knjige rođenih, potvrdu od pedijatra da postoji psihofizička spremnost za polazak u prvi razred i potvrdu o prebivalištu. S obzirom na to da je pohađanje predškolskog programa obavezno zakonom, potrebno je priložiti i potvrdu od Predškolske ustanove. Iako upis zvanično traje do 31. maja, direktori osmoletki kažu da će taj rok najverovatnije biti produžen do kraja avgusta.

- Početkom aprila počinje, pre svega, evidentiranje dece – objašnjava za "Dnevnik" direktorka OŠ "Ivan Gundulić" na Podbari Lidija Radulović.

- Nakon toga, roditelji u skladu s raspoloživim vremenom biraju termin za testiranje deteta, za koje su od nas zaduženi pedagog ili psiholog. Testiranja će kod nas trajati radnim danima od 8 do 18 sati – dodaje Radulović.

Kako za "Dnevnik" izjavljuje direktor OŠ "Kosta Trifković" Milan Spasojević, za tu namenu se koristi test tipa 1 Instituta za psihologiju. S obzirom na to da je 1. april subota, Spasojević poručuje roditeljima budućih osnovaca da već od ponedeljka, 3. aprila, mogu prijaviti decu u školu kojoj teritorijalno pripadaju, apelujući na to da tom prilikom obrate pažnju na rokove za upis i kapacitete škole.

- Prednost imaju predškolci s teritorije koju pokriva škola – kaže Spasojević, te dodaje da za njima idu mališani čiji brat ili sestra već pohađaju tu ustanovu, a potom deca koja ne pripadaju teritoriji škole.

Inače, krajnji datum za podnošenje zahteva za upis predškolaca koji teritorijalno ne pripadaju školi koju žele da pohađaju bio je 1. februar. Škola je dužna da u određenom roku roditeljima pruži odgovor na pitanje da li ima mogućnosti da, u skladu s kapacitetima, upiše tu decu.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan