NS: Uskoro jedinstvena cena taksi prevoza

NS: Uskoro jedinstvena cena taksi prevoza

Novom gradskom odlukom o taksi prevozu propisani su određeni novi uslovi koje će prevoznici morati da ispune, a koji se tiču nekih ključih problema na koje novosadski taksisti već godinama ukazuju, kao što su jedinstvena cena vožnje ili optimizacija broja vozila.

Odluka bi, kako za "Dnevnik" kaže zastupnik Udruženja "Taksi maksi" i član Radne grupe za unapređenje taksi prevoza u Novom Sadu Josip Kopestinskij, trebalo danas da se nađe u "Službenom glasniku", a na njoj je rađeno čak tri godine.

- To je prva takva odluka koja je u skladu sa Zakonom o drumskom sabraćaju – kaže Kopenstinskij.

- Ona pokriva nekoliko ključnih tačaka, kao što uslovi o tome ko ima pravo da se bavi taksi prevozom. Takođe, sada više ne postoji minimalna cena za taksi prevoz, nego jednstvena cena, što znači da će svi taksisti morati da voze po istoj ceni, što je vrlo bitno za građane – dodaje on.

Po rečima sagovornika "Dnevnika", odluka daje i inspekcijskim organima nova oruđa za bolju kontrolu, a novo je i to što će se od sad cene vožnje usklađivati jednom godišnje.

Druga ključna stavka Odluke je, navodi Kopestinskij, optimizacija taksi prevoza u Novom Sadu, po kojoj će Grad na svakih pet godina angažovati stručnu službu da odredi optimalan broj taksi vozila.

- Ipak, da bismo izbegli zabune, to se neće primenjivati dok Ustavni sud ne prihvati tu odredbu. To ne znači da iko gubi pravo na rad, već da će ubuduće, ko god želi da taksira, morati da podnese zahtev ili da se stavi na listu čekanja dok se ne uprazni mesto, odnosno dok neki taksista ne ode u penziju ili prestane da taksira iz nekog drugog razloga – kaže član radne grupe za unapređenje taksi prevoza.

Kako su za "Dnevnik" rekli iz Gradske uprave za saobraćaj i puteve, akt kojim se uređuje cena usluge u okviru taksi tarife na teritoriji Grada biće donet u roku od 30 dana od stupanja Odluke na snagu. Po novoj odluci, potrebno je i da taksi vozilo bude registrovano po mestu sedišta tog prevoznika, s registarskom oznakom koja sadrži latinična slova „TX“ na zadnje dve pozicije. Osim toga, kako kažu iz Uprave, Odlukom je propisan i izgled krovne oznake koja služi za identifikaciju taksi vozila.

Opširnije o ovom temi pročitajte ovde.

Oceni vest:
1
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Floyd

  pre 2596 dana i 5 sati

  Ta famozna odluka nije nikakva novost,niti filozofija.Da se grad i inspekcijski organi pridrzavaju bilo koje odluke ,pa cak i one od pre dvadesetak godina,bilo bi reda u ovoj bransi,ali...Tresla se gora,rodio se mis,kao i do sada. Mazu oci ljudima koji nisu upuceni u problematiku.Samo pitajte gradske organe da li je i do sada propisana krovna oznaka?Jeste.Da li je i do sada vozilo moralo da se registruje na TX tablice?Jeste.Da li je i do sada taksista morao da poseduje legitimaciju?Jeste. Pa sto onda ne hapsite? Dvadeset godina taksiram novosadskim ulicama,uvek sam imao urednu papirologiju,milion puta su me kontrolisali iako znaju da imam sve,a za to vreme oni koji nemaju neometano napustaju taksi stajalista.Ne verujem da ce ovo doneti boljitak taksistima,osim sto ce oni savesni i posteni imati jos vise dazbina i papirologije.Necu sada da ulazim u probleme sa privatnim udruzenjima i rentiranje vozila jer bi oduzelo mnogo vremena.Hvala na paznji.

  Oceni komentar:
  0
  4
 • Lacika

  pre 2550 dana i 21 sat

  Treba da se pizabavite sa rentiranjem vozila,rentiranjem clanstva u udruzenju(sos) jer za to niko ne placa porez,a ogromne pare uzima, To je najveci problem legalnih taxista,

  Oceni komentar:
  0
  2