NS: Uspešne kompanije podrška projektu Evropske prestonice kulture

NS: Uspešne kompanije podrška projektu Evropske prestonice kulture

Nakon što su odbornici Skupštine Grada Novog Sada usvojili odluku da Kulturni centar Novog Sada formira posebnu fondaciju koja će upravljati projektom "Novi Sad 2021", sinoć je u Svečanoj sali Gradske kuće održan prigodan koktel. Ovom prilikom potpisan je i protokol o podršci i saradnji sa kompanijom Mercator-S, kao prvim partnerom projekta iz komercijalnog sektora.

Pozdravljajući goste, predsednik Organizacionog odbora projekta "Novi Sad 2021" Nemanja Milenković je, uz isticanje da je jedna od definicija kulture "način života", rekao da je važno da na jedan ceo proces stavimo tačku.

- U ovom slučaju to je jedan ogroman uzvičnik – Novi Sad je postao Evropska prestonica kulture 2021. godine. A tačka se odnosi zapravo na čitav jedan proces koji je trajao i verujem da je važno da se on na jedan prigodan način obeleži kako bismo se svima koji su učestvovali u ovom projektu na neki način zahvalili – kazao je Milenković.

On je posebno istakao činjenicu da je Novi Sad jedan od najznačajnijih srpskih brendova.

- Ako kažete nekom "spolja" da je Novi Sad proglašen za Omladinsku prestonicu Evope 2019. godine, da 2020. obeležava 20 godina Exita, jednog od najboljih evropskih muzičkih festivala, a da će 2021. godine biti Evropska prestonica kulture to je nešto što ni jedan turista, a verujem ni investitor neće zaobići. Ali na kraju sve to nije bitno ni zbog turista, ni zbog investitora već je bitno samo i jedni zbog nas samih – kazao je Milenković i dodao da u meri u kojoj to iskoristimo biće nam svima bolje i kvalitetnije u gradu u kojem živimo.

Na sinoćnoj svečanosti potpisan je i protokol o saradnji sa kompanijom Mercator-S kao prvim partnerom iz komercijalnog sektora.

Izvršni direktor marketinga Mercator-S Matija Protić istakao je da veruje u ideju Novog Sada kao Evropske prestonice kulture:

- Drago nam je što kompanije Mercator-S i Idea postaju deo projekta. Na taj način ispunjavamo našu misiju poslovanja da budemo deo društvene zajednice u kojoj poslujemo – rekao je Protić.

Prema Milenkovićevim rečima projekat "Novi Sad 2021" je već u procesu kandidature imao zapažen zajednički momenat koji je okupio različite aktere u celom procesu koji su na taj način dali svojevrstan "vetar u leđa" promenama.

- Ja neću da kažem da je kandidatura, a onda i titula Evropske prestonice kulture zaslužna za donešenje Strategije razvoja kulture Grada – ona bi svakako bili donešena; neću da kažem da bi samo zbog kandidature neka "Kineska četvrt" jednog dana postala neki Youth Creative Polis... Grad će se svakako razvijati, ali ta jedna odrednica je sve skupa angažovala, kao motiv više, da se sve željene stvari ostvare u određenim vremenskim rokovima – rekao je Milenković i naglasio da neće projekat "Novi Sad 2021" niti sama titula Evropska prestonica kulture učiniti da se sve u Novom Sadu poboljša, već to isključivo zavisi od svih građana Novog Sada.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan