NS: Voz sve češće prevozno sredstvo

NS: Voz sve češće prevozno sredstvo

Blagajna na Železničkoj stanici u Novom Sadu mesečno proda 73.000 voznih karata, a dnevno tokom leta i do 2.000.

- Novosađani najviše koriste voz u odnosu na žitelje iz drugih gradova u Srbiji – kaže za "B92" rukovodilac Sektora za prevoz putnika Veselin Simović.

- Oni se bar dva puta godišnje prevoze železnicom. To ne treba da čudi jer je Vojvodina svojevremeno imala najgušću mrežu pruga, ne u Srbiji i nekadašnjoj SFRJ, već u Evropi. Na području grada Novog Sada sva mesta su povezana železničkim saobraćajem osim Kovilja i Siriga, koji nemaju izgrađenu prugu. I po tome je Novi Sad osoben jer nisu svi gradovi tako dobro povezani železničkim sabraćajem – kaže on.

Svojevremeno je, veli Simović, važilo pravilo da bez jake železnice nema ni jake privrede. Po njegovim rečima, od Nove godine do 30. juna voz je koristilo 600.044 putnika, što je 150.000 više nego u istom periodu 2015.

VOZOM NA EKSKURZIJE: Oko 2.000 novosadskih predškolaca putovalo je na izlet u Čortanovce u aprilu i maju. Simović kaže da iz vrtića sve češće zovu da rezervišu putovanje vozom. Planiraju i da škole animiraju za ekskurzije. "To ne treba da čudi. Evropljanima je železnica prvo prevozno sredstvo u odnosu na druge vrste prevoza. Polako se stiču uslovi da tako bude i kod nas posle višedecenijskog neulaganja", naglašava Simović.

Ostatak vesti pročitajte ovde.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan