NS: Za nekoliko godina kanalizacija umesto septičkih jama

NS: Za nekoliko godina kanalizacija umesto septičkih jama

Porodica Petrović iz Budisave svakog meseca bar jednom, a ako su podzemne vode visoke ili ima mnogo kiše, i dva puta, mora da isprazni septičku jamu. Za ovu uslugu plaćaju po 1.800 dinara. Prema podacima JKP "Vodovod i kanalizacija", slične probleme ima oko 5.000 domaćinstava u Novom Sadu i okolnim naseljima koja još uvek otpadne vode izlivaju u septičke jame. Najviše ih je u Futogu, Veterniku, na Klisi, u Ledincima i Rumenki, a sa sličnim problemima susreću se i stanovnici delova Budisave, Kaća, Kovilja.

A na tome se već uveliko radi, objašnjava Borislava Pejanović, portparolka "Vodovoda i kanalizacije".

- Problem domaćinstava koje nemaju priključak na kanalizacionu mrežu, trebalo bi da bude rešen za najviše pet godina. U planu je da u narednim godinama prestanu da se koriste sve septičke jame – jasna je Pejanovićeva. - Već ove građevinske sezone počećemo da gradimo kanalizacione priključke u naseljima u kojima je sagrađena sekundarna kanalizaciona mreža.

Pejanovićeva dodaje da je odlukom gradskih vlasti predviđeno da ovaj problem bude uskoro rešen izgradnjom kanalizacione mreže. Do tada, domaćinstva koja imaju septičku jamu imaju pravo na njeno besplatno pražnjenje dva puta godišnje.

- Za sva prekobrojna pražnjenja primenjuje se tarifa u zavisnosti od zone – od 7.000 do 16.000 dinara. Zahtev se podnosi putem kol-centra pozivanjem broja 0800/333-021.

CENE PRIKLjUČKA

Cena priključka na kanalizacionu mrežu, kako objašnjava Pejanovićeva, zavisi od udaljenosti domaćinstva od ulične mreže, a priključenje se plaća u više mesečnih rata, a cena se kreće od 50.000 dinara naviše.

 

 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan