NSPM: Ogromna većina građana Srbije protiv sankcija Rusiji i ulasku u NATO

NSPM: Ogromna većina građana Srbije protiv sankcija Rusiji i ulasku u NATO

Istraživanje Nove srpske političke misli (NSPM) pokazalo je da ogromna većina građana Srbije nije za uvođenje sankcija Rusiji, protivi se ulasku u NATO i ne bi priznala Kosovo u zamenu za prijem Srbije u Evropsku uniju.

Urednik NSPM Đorđe Vukadinović je rekao da je to istraživanje pokazalo da Srbije nije baš tako podeljeno društvo kako se smatra, i tvrdi da se druga istraživanja o sličnim temama mogu razlikovati za manje od dva procenta.

Istraživanje NSPM je pokazalo da 82,1 odsto građana ne podržava uvođenje sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini, 6,9 odsto podržava, a 11 odsto građana nema stav.

Građani su rekli da prate situaciju u Ukrajini, i oko 49 odsto smatra da je Rusija u pravu, 6,1 misli da je to Ukrajina, stav nema 24 odsto, a za 21 posto građana niko nije kriv.

Ukazao je da je podrška ulasku Srbije u NATO "doživela minimum" i sada je pala na 5,4 odsto, a protiv ulaska u NATO je 87,2 odsto ispitanih.

Vukadinović je naveo da je samo pet odsto ispitanih reklo da treba priznati Kosovo u zamenu za članstvo u Evropskoj uniji, dok se oko 85 odsto ispitanih tome protivi.

Ta opcija da treba priznati Kosovo zarad ulaska u EU nikad nije prešla 10 posto i pokazalo se da nije Srbija tako podeljena, već neki centri moći stvaraju konfuziju i trude se da pomute i relativizuju ove nalaze – rekao je Vukadinović i pozvao kolege istraživače da iznesu svoje nalaze o tim temama.

Predstavljeno istraživanje je pokazalo i da podrška ulasku Srbije u EU konstantno pada, ali i da se oko te teme građani najviše kolebaju.

Vukadinović je rekao da je čvrsto opredeljeno samo 20 odsto anketiranih koji su za EU, ili oko 30 odsto onih koji su čvrsto protiv, dok se svi ostali kolebaju i na njih utiču mediji ili neke izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Nudimo nalaz oko kojeg treba otvoriti dijalog i ne prejudiciramo zaključke i odluke države, ali bi svaka država morala imati na umu ove nalaze – rekao je Vukadinović i predložio raspravu u medijima s nacionalnom frekvencijom.

Ceo tekst pročitajte na sajtu N1.

Oceni vest:
10
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Z

  pre 695 dana i 11 sati

  Па јесмо против. Уосталом, нека се распише референдум па да видимо. Демократски, зар не?

  Oceni komentar:
  1
  16
 • Nek probaju samo

  pre 695 dana i 4 sata

  Po televizijama je krenulo lajanje režimskih pasa,koje treba da stvori iluziju kako se narod i javno mnjenje okreće protiv Rusije.
  Govore o tome kako EU primenjuje meku politiku prema nama, iščekujući da uvedemo sankcije.
  Ono što NE govore,to je da Evropa konstantno gubi pozicije u srpskom narodu jer uviđamo odnos nepoštovanja i zavlačenja po pitanju "puta koji nema alternativu".
  NE govore koliko je KIna bitna i prisutna kod nas, i koliko NE SMEJU da uvode sankcije Srbiji,kineskih interesa radi

  Oceni komentar:
  2
  14
 • Novosadjanja

  pre 694 dana i 20 sati

  U NATO nas svakako nece primiti, a nece ni u EU. Jedino sto "dobijamo" ako uvedemo sankcije Rusiji je vrlo vrlo hladna zima, i potencijalno slanje srpske vojske, "dobrovoljne" naravno, pravo u Ukrajinu da ratuju. Za NATO. I EU. U kom nismo, niti cemo ikad biti. Hmmmm...

  Oceni komentar:
  0
  11
 • Žestoko protiv

  pre 694 dana i 20 sati

  A ja vam kažem da će sankcije biti uvedene. To se može prepoznati po stavovima "analitičara", koji nama, glupom narodu, objašnjavaju koliko je to dobro za nas. Priprema javnog menjenja, pre odluke.
  Čitava odluka proizilazi jednostavno iz kukavičluka. Iako je narod spreman da pruži svaku vrstu otpora zapadu koji nas je bombardovao, oni za koje ste glasali nemaju sposobnost muške odluke! Nakon igre na 2 stolice, popustiće.
  Imaćemo američku bazu u Petrovaradinu, živi bili pa videli.A šta ćemo onda?

  Oceni komentar:
  1
  4