NSPRV: Vest o rekordnom broju dece u vrtićima predizborni marketing gradonačelnika

NSPRV: Vest o rekordnom broju dece u vrtićima predizborni marketing gradonačelnika

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine (NSPRV) smatra da je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević "rešio da zaobiđe pravila, odnosno da omogući upis u grupe koje su već sada na gornjoj granici zakonitog".

Komentarišući jučerašnju vest da je u PU "Radosno detinjstvo" upisan rekordan broj dece, odnosno njih 17.000, ovaj Sindikat smatra da to nije informacija koja treba apriori da nas raduje.

Po informacijama koje imamo, poslednjih 500 upisano je ovih dana. Neupućeni bi rekli – svaka čast. Izgradili ste vrtiće, uposlili nove vaspitače i rešili problem listi čekanja. Međutim, u vrtićima na teritoriji Novog Sada nema novih vrtića (osim jednog u koji su deca primljena po prethodnom konkursu), a nema ni novih vaspitača. Kojom alhemijom je onda gradonačelnih uspeo? Odgovor je krajnje jednostavan: gradonačelnik Novog Sada je rešio da zaobiđe pravila, odnosno da omogući upis u grupe koje su već sada na gornjoj granici zakonitog – navodi se u saopštenju NSPRV-a.

Oni ističu da, zbog pandemije i hladnijeg vremena, jedan broj dece nije redovan u vrtiću.

Kada su videli da prisutnost dece nije na maksimalnom nivou, gospoda su rešila da upišu još jedan broj dece u već prebukirane grupe. Sa druge strane, kada sa oni trenutno odsutni vrate, samo će rad vaspitača, u grupama većim od dozvoljenog – biti granica bezbednosti dece. Do tada će izbori verovatno biti gotovi – smatraju iz ovog Sindikata.

Oni ističu da bi "kao pravnik, gospodin Vučević morao znati da su članom 30 i 31 Zakona o predškolskom obrazovanju i vaspitanju definisani maksimumi upisa u grupe, a članom 53 propisana je kazna za odgovorne, ako broj dece u grupi bude van tih merila".

Na kraju krajeva, ako je tako nešto moguće, zašto su liste čekanja uopšte postojale? Ako mesta ima onda je gradonačelnik mesecima mučio Novosađane. Ako mesta nema, onda gradonačenik danas rizikuje bezbednost i pravilan razvoj dece Novog Sada. Zbog čega? Za par dodatnih glasova – pitaju se iz Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine.

Oni dodaju da bi "pravnik, gospodin Vučević morao znati da, ako poslodavac ne obezbedi zakonom definisane uslove rada – rada ne može ni biti!"

To svakako ne bi bio štrajk već briga i odgovornost za decu Novog Sada. Možda će vaspitno-obrazovni rad sa decom tada raditi njegov "stručni" kabinet, ali jedno je sigurno – vaspitača tu svakako neće biti – zaključuje NSPRV.

Oceni vest:
8
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Lažu i mažu

  pre 243 dana i 12 sati

  Ne postoji kazna za laž u ovoj zemlji, bila ona politička, marketinška ili trgovačka.
  Drugim rečima, obmana, bila privatna ili javna sada je postala neko ljudsko pravo, valjda.
  Tako lepo možeš da zauzmeš neku javnu funkciju, ili upravnu i sa mesta direktora lažeš li lažeš i širiš neistinite informacije.
  Niko neće ništa pokretati, naročito ako su vesti prilagođene veličanju trenutne vlasti ili dominantne partije ili vladajuće ličnosti.
  Čikam vas da dokažete da nisam u pravu, i da je u psolednjih 20 godina neko u Srbiji odgovarao zbog širenja laži.
  Tako nam provajderi telekom usluga daju neviđene popuste, čitavih 50.000 dinara, nakon što su prethodno odredili cenu telefona od 200.000 za telefon vredan 100.000 dinara.
  Izgleda je zaista sve dozvoljeno u ovoj anarhiji, gde niko nikog ni za šta en kažnjava.
  (Znate, nije baš zgodno, sad pred izbore, dok nam cveta cveće.)

  Oceni komentar:
  0
  7
 • IZNOGUD

  pre 243 dana i 11 sati

  Opet neki "nezavisni" sindikat ? Ustvari postoje nezavisni sindikati bliski vlasti i nezavisni sindikati opozicije koji ceznu da jednoga dana i oni budu bliski vlasti....To nema nigde u svetu...

  Oceni komentar:
  4
  2