NSZ: "Na dobrom smo putu, stopa nezaposlenosti najniža do sada"

NSZ: "Na dobrom smo putu, stopa nezaposlenosti najniža do sada"

U Srbiji je postignuta dosad najniža stopa nezaposlenosti, a za godinu dana otvoreno je 47.000 novih radnih mesta, izjavio je direktor Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Zoran Martinović.

Anketa o radnoj snazi, koju je sproveo Republički zavod za statistiku, pokazuje da se za godinu dana u Srbiji otvorilo 47.000 novih radnih mesta.

- Ankteta o radnoj snazi pokazala je najnižu stopu nezaposlenosti i najvišu stopu zaposlenosti. Zaista možemo da kažemo da smo na dobrom putu – ističe Direktor NSZ za RTS.

Zoran Martinović kaže da je na rast povećanja zaposlenosti uticalo povećanje privrednih aktivnosti, broj stranih investitora koji dolaze u Srbiju, kao i bolji uslovi za poslovanje i za domaće i za strane investitore.

- Mi očekujemo da se približimo evropskom proseku kada je u pitanju stopa nezaposlenosti i da budemo na jednocifrenom broju. Bitno je da se ne vraćamo u prošlost kada je stopa nezaposlenosti bila veća od 20 odsto i zaista se približavamo cilju,  a to je jednocifren broj – navodi Martinović.

Statistika pokazuje da se u ovoj godini najviše zapošljavalo u prerađivačkoj industriji – sektor usluga, trgovine, ugostiteljstva i turizma.

Kada se govori o traženim zanimanjima na tržištu rada, najviše dominira inženjerstvo u oblastima ingformaciono-komunikacionih tehnologija, građevine i mašinstva.

- Traženi zanati na tržištu rada su zavarivači, bravari, kuvari, pekari, a u poslednje vreme se sve više traže i vozači – kaže direktor Nacionalne službe za zapošljavanje za republički javni servis.

Martinović dodaje da su migracije u našoj zemlji i dalje prisutne i da je demografska slika negativna, ali da su broj radnih mesta i bolji uslovi zapošljavanja stvorili bolju sliku na tržištu rada.

Oceni vest:
0
5

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Maja

  pre 264 dana i 13 sati

  Hahahah zaposlila ih Slovacka

  Oceni komentar:
  0
  8
 • Aleksandar

  pre 264 dana i 8 sati

  Sin od 30 godina nije zaposlen i bez dana staža,ja sam već treća godina nezaposlen a oboje smo fakultetski obrazovani.Od Nacionalne službe u čitavom periodu apsolutno nismo dobili nikakvu pomoć,osim što se moramo tromesečno javiti, pa mi nisu jasni ovi rezultati o kojima se Služba hvala.Takođe nisam video boljitak ni kod gomile drugih ljudi koje poznajem a žrtve su tranzicije

  Oceni komentar:
  0
  8
gradsko groblje EPS almaško groblje elektrovojvodina telep bebe radosne vesti novorođenčad jkp novosadska toplana jkp lisje porodilište bez struje RHMZ matična knjiga rođenih horoskop dunav gradonačelnik Miloš Vučević bez vode servisne informacije isključenja struje sahrane horoskopski znaci raspored sahrana i ispraćaja betanija Miloš Vučević novosadsko porodilište vremenska prognoza novi sad raspored sahrana novi sad servisne informacije novi sad havarija na vodovodu