NSZ: "Na dobrom smo putu, stopa nezaposlenosti najniža do sada"

NSZ: "Na dobrom smo putu, stopa nezaposlenosti najniža do sada"

U Srbiji je postignuta dosad najniža stopa nezaposlenosti, a za godinu dana otvoreno je 47.000 novih radnih mesta, izjavio je direktor Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Zoran Martinović.

Anketa o radnoj snazi, koju je sproveo Republički zavod za statistiku, pokazuje da se za godinu dana u Srbiji otvorilo 47.000 novih radnih mesta.

- Ankteta o radnoj snazi pokazala je najnižu stopu nezaposlenosti i najvišu stopu zaposlenosti. Zaista možemo da kažemo da smo na dobrom putu – ističe Direktor NSZ za RTS.

Zoran Martinović kaže da je na rast povećanja zaposlenosti uticalo povećanje privrednih aktivnosti, broj stranih investitora koji dolaze u Srbiju, kao i bolji uslovi za poslovanje i za domaće i za strane investitore.

- Mi očekujemo da se približimo evropskom proseku kada je u pitanju stopa nezaposlenosti i da budemo na jednocifrenom broju. Bitno je da se ne vraćamo u prošlost kada je stopa nezaposlenosti bila veća od 20 odsto i zaista se približavamo cilju,  a to je jednocifren broj – navodi Martinović.

Statistika pokazuje da se u ovoj godini najviše zapošljavalo u prerađivačkoj industriji – sektor usluga, trgovine, ugostiteljstva i turizma.

Kada se govori o traženim zanimanjima na tržištu rada, najviše dominira inženjerstvo u oblastima ingformaciono-komunikacionih tehnologija, građevine i mašinstva.

- Traženi zanati na tržištu rada su zavarivači, bravari, kuvari, pekari, a u poslednje vreme se sve više traže i vozači – kaže direktor Nacionalne službe za zapošljavanje za republički javni servis.

Martinović dodaje da su migracije u našoj zemlji i dalje prisutne i da je demografska slika negativna, ali da su broj radnih mesta i bolji uslovi zapošljavanja stvorili bolju sliku na tržištu rada.

Oceni vest:
0
5

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Maja

  pre 170 dana i 7 sati

  Hahahah zaposlila ih Slovacka

  Oceni komentar:
  0
  8
 • Aleksandar

  pre 170 dana i 3 sata

  Sin od 30 godina nije zaposlen i bez dana staža,ja sam već treća godina nezaposlen a oboje smo fakultetski obrazovani.Od Nacionalne službe u čitavom periodu apsolutno nismo dobili nikakvu pomoć,osim što se moramo tromesečno javiti, pa mi nisu jasni ovi rezultati o kojima se Služba hvala.Takođe nisam video boljitak ni kod gomile drugih ljudi koje poznajem a žrtve su tranzicije

  Oceni komentar:
  0
  8
odbojka elektrovojvodina bebe JKP Vodovod i kanalizacija Vreme u Novom Sadu jkp lisje bez struje plato spensa servisne informacije novi sad betanija Republički hidrometeorološki zavod javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija bez vode isključenje vode Spens novorođenčad policija Elektrodistribucija Novi Sad raspored sahrana novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo jkp novosadska toplana sahrane Isključenje struje novosadsko porodilište servisne informacije gradsko groblje RHMZ novosađani vremenska prognoza novi sad isključenja struje