Obavezni vojni rok gotovo izvestan, ali ne pre 2023. godine

Obavezni vojni rok gotovo izvestan, ali ne pre 2023. godine

Konačnu odluku o obaveznom vojnom roku koji je kao mogućnost najavio predsednik Srbije doneće nova vlada i novi saziv Skupštine Srbije nakon šire javne rasprave, pa bi samim tim prvi regruti u kasarne mogli najranije 2023. godine.

Kako "Novosti" navode, vojni vrh je prvobitno sastavio više modela služenja vojnog roka, koji su se razlikovali po trajanju, potrebnim resursima, finansijama i organizacionim promenama u sistemu odbrane, a da je nakon više studija odlučeno da služenje vojne obaveze od 90 dana najviše odgovara.

Ovaj list dalje navodi da je potrebno ponovo pokrenuti garnizone i kasarne koje su u međuvremenu prodate ili napuštene, kao i da je neophodno jačanje logistike. Ujedno, vojska ima veliku glavobolju sa kadrom sposobnim za rad sa mladim vojnicima i sprovođenjem njihove obuke jer su postojeći centri za obuku napravljeni po meri profesionalne armije.

Takođe, pojedine radne verzije novog koncepta podrazumevaju i pojačanu vojničku platu, a prema računici Ministarstva odbrane, obavezni vojni rok, odnosno troškovi obuke, ishrane, oblačenja, transporta... mogao bi godišnje da košta oko osam milijardi dinara.

Od 40 evropskih zemalja, tradicionalni vojni rok postoji u 14 - Rusiji, Finskoj, Švedskoj, Norveškoj, Danskoj, Austriji, Švajcarskoj, Litvaniji, Estoniji, Belorusiji, Ukrajini, Grčkoj, Turskoj i Kipru, a on u tim zemljama najčešće traje od šest do 12 meseci.

Oceni vest:
4
15

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Mrka kapa, sinko!

  pre 388 dana i 39 minuta

  2023-će i tokom nje, mi ćemo imati mobilizaciju,a ne vojni rok.
  A da vidiš onda tek bežanije!
  Kao da mu nije dovoljan odlazak mladih za platama, već hoće da raseli sve.
  Pa da naseli neke svoje prijatelje sa Bliskog Istoka.
  Mogu da sanjaju vojsku sačinjenu od naroda, toga biti neće.
  Kad nas budu napali, a napašće, starci će braniti Srbiju.
  U jednoj izjavi kaže "Da neće podilaziti narodu", a u drugoj da je mnogo veliki branilac i patriota. Pa se čudi nazivu tiranin. Narod glup, pa da. Objasni nam.

  Oceni komentar:
  2
  4