Obeležavanje 160. rođendana Nikole Tesle

Obeležavanje 160. rođendana Nikole Tesle

Nizom manifestacija u Srbiji biće obeleženo 160 godina od rođenja Nikole Tesle, a u Beogradu će biti otkriven spomenik velikom naučniku.

Spomenik Nikoli Tesli biće postavljen na platou između Hrama svetog Save i Narodne biblioteke Srbije.

Povodom proslave 160. Teslinog rođendana večeras će na Kalemegdanu biti predstavljena replika njegovog transformatora, snage 12 miliona volti, čije varnice dosežu do devet metara visine.

Uz državne zvaničnike, specijalni gost iz Amerike biće Teslin jedini bliski rođak Vilijem Terbo.

Transformator će na Kalemegdanu biti postavljen do 15. jula i tokom svake večeri predviđen je poseban program za sve posetioce.

Na aerodromu Nikola Tesla od 12 sati biće premijerno prikazan video rad umetnika iz Beograda i Nujorka, posvećen Nikoli Tesli.

Ovaj video rad, kao i filmovi o starim hidroelektranama, prikazivaće se povodom rođendana Nikole Tesle i u Kragujevcu, Njujorku, Mariboru i Karlovcu, čime će "Tesla dani 2016" simbolično spojiti zemlje u kojima je Tesla ostavio traga.

Jubilej, 160. godine od rođenja Nikole Tesle - jednog od najvećeg umova i naučnika svih vremena, obeležiće i Međunarodni centar za istraživanje nasleđa Nikole Tesle i Medija centar "Odbrana" tako što će o liku i delu najpoznatijeg srpskog pronalazača govoriti osnivači centra, direktorka Milka Kresoja, kao i diplomirani inženjeri Spasoje Vlajić i Goran Marjanović.

Posetioci svečanosti moći će da vide eksponate zasnovane na Teslinim tehnologijama (klasičan Teslin transformator, generator Teslinih skalarnih talasa, svetlosni procesor).

U Beogradu, ali i širom Srbije, u Naučnim klubovima, danas će Centar za promociju nauke (CPN) organizovati naučnopopularne radionice, nekoliko izložbi, ulične eksperimente, naučnu potragu za blagom i brojne druge sadržaje.

U okviru manifestacije "Tesla dani 2016" tokom čitavog jula, brojnim zanimljivim izložbama, eksperimentima, predavanjima, neobičnim turama i obilascima, kao i raznim drugim dešavanja inspirisanim Nikolom Teslom i njegovim životom, vremenom elektrifikacije i industrijalizacije, proslavlja se Teslin rođendan, saopštio je organizator "Klaster puteva kulture".

Baš na rođendan Nikole Tesle može se zaviriti i u neku od starih hidroelektrana Elektroprivrede Srbije, koje su pravi živi muzeji.

Posebno iznenađenje za danas priprema Narodni muzej Kragujevca, u saradnji sa Prirodno-matematičkim fakultetom Univerziteta u Kragujevcu. Ceo program "Tesla dana 2016", koji se odvijaju u više od 10 gradova širom Srbije, može se pratiti na sajtu rute Putevima Tesle - www.teslaways.rs.

Tesla je američki naučnik srpskog porekla, a najviše je doprineo nauci i tehnološkom progresu sveta kao pronalazač obrtnog magnetnog polja, indukcionog motora, polifazne naizmenične struje, generatora i kompletnog sistema proizvodnje i distribucije električne energije.

Po njemu je jedinica međunarodnog SI sistema dobila naziv - mera za magnetnu indukciju "tesla".

Tesla je konstruisao generator struja visoke frekvencije i napona, danas poznat kao "Teslin transformator", transformator bez jezgra, Teslina zavojnica, ili Teslin kalem.

Inače, Dan nauke u Srbiji obeležava se svake godine 10. jula, a vezuje se za rođendan slavnog srpsko-američkog pronalazača koji je 10. jula rođen u Smiljanu kraj Gospića.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

raspored sahrana novi sad Isključenje struje JKP Vodovod i kanalizacija jkp lisje servisne informacije novi sad obustava rada horoskop isključenja struje zodijak vremenska prognoza novi sad tomislav mandić sahrane novi sad raspored sahrana i ispraćaja bebe gradonačelnik Miloš Vučević klinika za ginekologiju i akušerstvo štrajk poštara matičar novi sad novorođenčad betanija dnevni horoskop isključenje vode bez vode elektrovojvodina Elektrodistribucija Novi Sad pošte srbije novosadsko porodilište štrajk u pošti bez struje astrologija