Obeležen Dan borca i Dan ustanka naroda Srbije

Obeležen Dan borca i Dan ustanka naroda Srbije

Povodom obeležavanja 4. jula – Dana borca i 7. jula – Dana ustanka naroda Srbije protiv fašizma, član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, zajedno sa predstavnicima SUBNOR-a i delegacijom Rezervnih vojnih starešina Grada Novog Sada, položio je vence na Spomen groblje u Novom Sadu, a zatim i na Spomenik Novosadskom partizanskom odredu na Čeneju.


– Veoma je važno da ukažemo na značaj obeležavanja ovih datuma i da ne dozvolimo da ikada budu zaboravljeni borci protiv fašizma, i svi oni koju su živote dali za slobodu. Moramo odati počast svim herojima narodno-oslobodilačke borbe, zahvaljujući kojima mi danas živimo u miru. Fašizam i druge nasilne ideologije predstavljaju najveće zlo čovečanstva, i na svima nama je da vodimo politiku mira i gradimo harmonične odnose. U Novom Sadu živi mnogo nacija i naroda, i zato su ovi datumi posebno značajni. Suživot u zajedništvu, različitost kao lepota – to su vrednosti koje krase naš grad, koji oduvek promoviše multikulturalnost, i ne vrednuje ljude prema naciji, veroispovesti ili bilo kojoj drugoj opredeljenosti – naglasio je Dalibor Rožić.

Dan ustanka, obeležava godišnjicu oružane akcije Rađevačke partizanske čete Valjevskog partizanskog odreda, 7. jula 1941. godine u Beloj Crkvi, kod Krupnja. Tada je Žikica Jovanović Španac na seoskom vašaru ubio dva žandarma. Kafana ispred koje se dogodilo ovo ubistvo pretvorena je u muzej i u njoj se nalazi stalna izložba "7. jul 1941. godine", a u muzej je pretvorena i zgrada seoske opštine u kojoj se nalazi izložba "Revolucionarne tradicije Zapadne Srbije 1804-1981. godine".

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Iznogud

  pre 327 dana i 18 sati

  I treba da se obeležavaju veliki i značajni datumi. Samo budale mogu da pljuju na žrtve koje su narodi Srbije Jugoslavije imali u II Svetskom ratu....

  Oceni komentar:
  0
  0