Obeležen Dan borca i Dan ustanka naroda Srbije

Obeležen Dan borca i Dan ustanka naroda Srbije

Povodom obeležavanja 4. jula – Dana borca i 7. jula – Dana ustanka naroda Srbije protiv fašizma, član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, zajedno sa predstavnicima SUBNOR-a i delegacijom Rezervnih vojnih starešina Grada Novog Sada, položio je vence na Spomen groblje u Novom Sadu, a zatim i na Spomenik Novosadskom partizanskom odredu na Čeneju.


– Veoma je važno da ukažemo na značaj obeležavanja ovih datuma i da ne dozvolimo da ikada budu zaboravljeni borci protiv fašizma, i svi oni koju su živote dali za slobodu. Moramo odati počast svim herojima narodno-oslobodilačke borbe, zahvaljujući kojima mi danas živimo u miru. Fašizam i druge nasilne ideologije predstavljaju najveće zlo čovečanstva, i na svima nama je da vodimo politiku mira i gradimo harmonične odnose. U Novom Sadu živi mnogo nacija i naroda, i zato su ovi datumi posebno značajni. Suživot u zajedništvu, različitost kao lepota – to su vrednosti koje krase naš grad, koji oduvek promoviše multikulturalnost, i ne vrednuje ljude prema naciji, veroispovesti ili bilo kojoj drugoj opredeljenosti – naglasio je Dalibor Rožić.

Dan ustanka, obeležava godišnjicu oružane akcije Rađevačke partizanske čete Valjevskog partizanskog odreda, 7. jula 1941. godine u Beloj Crkvi, kod Krupnja. Tada je Žikica Jovanović Španac na seoskom vašaru ubio dva žandarma. Kafana ispred koje se dogodilo ovo ubistvo pretvorena je u muzej i u njoj se nalazi stalna izložba "7. jul 1941. godine", a u muzej je pretvorena i zgrada seoske opštine u kojoj se nalazi izložba "Revolucionarne tradicije Zapadne Srbije 1804-1981. godine".

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Iznogud

  pre 75 dana i 6 sati

  I treba da se obeležavaju veliki i značajni datumi. Samo budale mogu da pljuju na žrtve koje su narodi Srbije Jugoslavije imali u II Svetskom ratu....

  Oceni komentar:
  0
  0
sahrane Elektrodistribucija Novi Sad Spens odbojka lisje Fruška gora raspored sahrana novi sad bebe groblje Daško i Mlađa jkp lisje betanija epk 2021 almaško groblje havarija na vodovodu bez struje radosne vesti servisne informacije novi sad OK Vojvodina gradsko groblje bez vode isključenja struje servisne informacije novorođenčad JKP Vodovod i kanalizacija Isključenje struje sahrane novi sad opens 2019 elektrovojvodina novosadsko porodilište