Obeležen Dan mladih, Vučević ponosan na preobražaj "tzv. Kineske četvrti u Kreativni distrikt"

Obeležen Dan mladih, Vučević ponosan na preobražaj "tzv. Kineske četvrti u Kreativni distrikt"

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević učestvovao je u programu Međunarodnog dana mladih koji je u Novom Sadu, između ostalog, obeležen i kroz radni sastanak i Međunarodnu konferenciju "Mladi posle pandemije: Jedna Evropa".

U Omladinskom centru OPENS, tim povodom, predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i gradonačelnik Vučević razgovarali su sa delegacijama iz Niša, Mionice, Sombora i Subotice, kao i predstavnicima OPENS-a. Cilj sastanka je bio predstavljanje realizovanih koraka u cilju uspostavljanja omladinskih centara, predstavljanje projekata za renoviranje objekata koji su označeni kao mogući omladinski centri u navedenim gradovima, kao i predstavljanje predloga programa za mlade u navedenim gradovima za omladinske centre.

U ime Grada Novog Sada i u svoje ime čestitam svim mladima u Srbiji njihov dan. Nije slučajno što se danas ova konferencija, radni sastanak, kao i čitav niz događaja, organizuju baš u Kreativnom distriktu. Ponosan sam na sve što smo uradili zajedničkim snagama u proteklih sedam godina sa OPENS-om, što smo dokazali kako institucije sistema i civilni sektor mogu uspešno da dele zadatke, ali i odgovornost. Svaki put kad dođem u zgradu OPENS-a na Limanu, ponosan sam na to što je urađeno, na preobražaj iz tzv "Kineske četvrti" u Kreativni distrikt i to zahvaljujući, kako civilnom sektoru, tako i podršci države Srbije, uz veliku angažovanost i posvećenost predsednice Vlade RS Ane Brnabić. Na radnom sastanku sa kolegama iz Niša, Mionice, Subotice i Sombora, rado smo podelili iskustva iz dosadašnje prakse na polju prilagođavanja određenih gradskih celina u prostore za omladinu. Nadam sa da će biti uspešni u osmišljenim projektima, da će im naša znanja i iskustva pomoći, kao i da će dobiti adekvatnu podršku i od najviših državnih instanci – rekao je Vučević.


Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić naglasila je da su omladinski centri od velike važnosti, jer u njima mladi mogu da se okupljaju, da rade, stvaraju, kao i da uspostave sistemsku komunikaciju sa predstavnicima lokalnih samouprava.

Novi Sad je primer kako se stvara Kreativni distrikt u jednom mestu i dugujemo zahvalnost gradonačelniku Vučeviću i predstavnicima OPENS-a što su prihvatili naš poziv da svoje znanje i iskustvo podele sa lokalnim samoupravama širom Srbije. Nadam Moderne omladinske centre uspostavljaćemo širom zemlje. Istovremeno, nastavljamo odličan dijalog sa Krovnom organizacijom mladih Srbije, radimo na donošenju zakona vezanih za mlade, kao i na obezbeđivanju sredstava za programe kao što je Moja prva plata, koji se pokazao kao veoma uspešan – izjavila je Brnabić.

Sa premijerkom i gradonačelnikom Vučevićem, razgovarali su gradonačelnik Sombora Antonio Ratković, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, predsednik opštine Mionica Boban Janković, gradska menadžerka Subotice Zagorka Panić i članica Gradskog veća Subotice zadužena za sport i omladinu Nataša Aleksić. Predstavnici lokalnih samouprava istakli su da je Novi Sad prepoznat kao primer dobre prakse u uspostavljanju omladinskih centara. Takođe, na sastanku su razmenjena iskustva i znanja iz celokupnog procesa, a sa predsednicom Vlade Republike Srbije razgovarano je o finansijskoj podršci sa republičkog nivoa.

Direktor OPENS-a Vukašin Grozdanović istakao je da je radni sastanak održan kao deo projekta "Omladinska politika u niskom startu" koji je podržan od strane Ministarstva omladine i sporta, a čiji je osnovni cilj podsticanje razvoja omladinskog civilnog sektora. On je zahvalio na podršci koju OPENS dobija, kako od Grada, tako i od Vlade Republike Srbije i naglasio da će ta organizacija nastojati još predanije da radi, sa posebnim akcentom na razmeni iskustava sa kolegama iz drugih gradova i opština koji nameravaju da realizuju projekte slične Kreativnom distriktu.

Oceni vest:
0
12

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Ja

  pre 614 dana i 15 sati

  Bitange na okupu.

  Oceni komentar:
  2
  17
 • dak

  pre 614 dana i 14 sati

  neće biti dovoljno zatvora!

  Oceni komentar:
  1
  12
 • Popaj

  pre 614 dana i 12 sati

  Centri su samo za srbe, ili mogu doci i hrvati?

  Oceni komentar:
  4
  1
 • Pronalazači pronašli pronalazak

  pre 614 dana i 10 sati

  Komunisti su to zvali Dom Kulture. Sad su ponovo "pronađeni" kao pojam.
  Ako budu reaktivirani i mogućnost da mladi izađu iz kafića i bave se nečim, tim bolje.

  Oceni komentar:
  2
  6
 • Mišica

  pre 613 dana i 21 sat

  Kako divno za omladinu! Čim završe pink rijaliti kurseve mogu da še šećkaju po kafićima u bivšoj Kineskoj koje su lepo između sebe vlastodršci podelili da ne moraju da se bakćuns tenderima! Ovce su uvek na broju ali su vukovi nezasiti!

  Oceni komentar:
  2
  6
 • IZNOGUD

  pre 613 dana i 19 sati

  Da neće neko možda da tvrdi da je stara Kineska bila bolje rešenje ? To mogu da lupetaju oni koji tamo nikada nisu bili..Da je urednije i čistije jeste...jedino je ranije bilo sijaset jeftinih majstora gde si mogao mnogo stvari da popraviš, zavariš,ofarbaš itd. Još da se nadje neko dobro rešenje za Češki magacin...

  Oceni komentar:
  2
  2