Obeležen Dan Prve brigade kopnene vojske (FOTO)

Obeležen Dan Prve brigade kopnene vojske (FOTO)

U kasarni "Jugovićevo" svečano je obeležen je Dan Prve brigade kopnene vojske u znak sećanja na 9. novembar 1918. godine kada je prva jedinica Sedmog pešadijskog puka Vojske Кraljevine Srbije, predvođena majorom Vojislavom Bugarskim, umarširala u Novi Sad.

Кomandant Prve brigade kopnene vojske, brigadni general Zoran Nasković istakao je da Prva brigada kopnene vojske već 13. godinu za redom slavi svoj dan kao uspomenu na ulazak srpske vojske u Novi Sad 1918. godine i da je tim povodom organizovano više raznovrsnih aktivnosti.


Vojnoj svečanosti su prisustvovali brojni gosti, među kojima su bili i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Svim pripadnicima Prve brigade kopnene vojske, u ime svih Novosađana i u ime slobodarskog Novog Sada, stradalnog grada, ali i grada heroja, čestitam Dan brigade. Mi zaista ovu brigadu doživljavamo kao deo nas, i zajedno činimo neraskidivu celinu, a nije ni čudo što je Prva brigada КoV za svoj dan odabrala upravo datum kad je Novi Sad pre tačno 101 godinu oslobođen. Tada je sloboda došla u ove krajeve i stvoreni su uslovi da se regija koju danas nazivamo Vojvodina, prisajedini matici Srbiji. Naš narod i država su mnogo stradali u 20. veku, kada smo pretrpeli ogromne žrtve i razaranja. Prva brigada ima dugu i bogatu tradiciju koja obavezuje za buduća vremena, kao i sve nas da čuvamo ono što nam je ostalo od predaka, a to su sloboda i mir u kojima danas uživamo – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević, a prenosi njegov Kabinet.


Pokrajinski premijer Igor Mirović je naglasio da je veoma zadovoljan saradnjom sa Vojskom Srbije koja će jačati u budućnosti, jer je zajednički cilj da se vojska osnaži i da joj se vrati slava koju je imala, što se poslednjih godina intenzivno i dešava.

SPOMEN PLOČA MAJORU BRATIĆU I PORED PROTIVLJENJA HRVATSKE: U sklopu obeležavanja Dana Prve brigade kopnene vojske, upriličeno je i otkrivanje spomen-ploče generalu majoru Mladenu Bratiću u Spomen sobi u vojnom kompleksu u Dunavskoj 33, kojem je, između ostalih, prisustvovao i gradonačelnik Miloš Vučević. General major Mladen Bratić poginuo je na borbenom zadatku 4. novembra 1991. godine, a bio je komandant Novosadskog korpusa od 8. jula 1990. do 4. novembra 1991. godine.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan