Obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta u Novom Sadu

Obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta u Novom Sadu

Povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Mirko Adam položili su vence na spomenik žrtvama Holokausta na Jevrejskom groblju u Novom Sadu.

Na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija 21. novembra 2005. godine, jednoglasno je usvojena rezolucija kojom se 27. januar proglašava za Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta. Tog dana je 1945. godine oslobođen Aušvic - Birkenau, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi.

- Ovaj dan je opomena za sadašnje i buduće generacije. Niti sme da se zaboravi, niti da se doživi kao da se sve to događalo nekada davno i nekom drugom. Nažalost, i na ovim prostorima ima naših starijih sugrađana koji su bili svedoci stravičnim događajima. Samo šest meseci pred oslobođenje Novog Sada, imali smo drugi talas genocida, odvođenje pripadnika jevrejske zajednice u logore. Ako neko može da saoseća sa Jevrejima to je srpski narod, jer je isto stradalnički narod, i može da razume bol Jevreja, i šta za njih znači ovaj datum – rekao je Vučević. 

Zabrinjavajuće je to što kako je dalje kazao neke države pokušavaju da umanje zločine prema Srbima i Jevrejima i Jasenovac nazivaju drugim imenom, iako postoje čvrsti dokazi da je to nažalost bio logor smrti.

- Zato sve ovo pričamo, zbog budućih generacija, da se takvi zločinački poduhvati nikada ne ponove – naglasio je gradonačelnik Vučević.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

JKP Vodovod i kanalizacija RHMZ jkp lisje matičar novi sad Isključenje struje novosađani vremenska prognoza novosadsko porodilište Elektrodistribucija Novi Sad gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević bez struje horoskop restorani novi sad raspored sahrana i ispraćaja elektrovojvodina sahrane servisne informacije Vreme u Novom Sadu bez vode raspored sahrana novi sad bebe isključenja struje Republički hidrometeorološki zavod novorođenčad jkp novosadska toplana gradsko groblje isključenje vode klinika za ginekologiju i akušerstvo servisne informacije novi sad betanija