Obeležena godišnjica rođenja bana Josipa Jelačića

Obeležena godišnjica rođenja bana Josipa Jelačića

Povodom obeležavanja godišnjice rođenja Josipa bana Jelačića u Kulturnom centru Novog Sada održana je prezentacija DVD "Hrvatski spomenici kulture u zagrljaju Dunava" u organizaciji Hrvatskog kulturnog centra iz Novog Sada.

Prezentaciji je prisustvovao član Gradskog veća za saobraćaj i puteve Aleksandar Kravić.

- Novi Sad je multinacionalna i multikulturalna sredina i kao takav oduvek je negovao dobrosusedske odnose sa svima koji su živeli i žive u njemu – rekao je Aleksandar Kravić i dodao da aktuelna gradska vlast ima odličnu saradnju sa Hrvatskim kulturnim centrom iz Novog Sada sa kojim je dosad uspešno realizovala više značajnih projekata u raznim oblastima.

 

 

U ime Hrvatskog kulturnog centra prisutnima se obratio Ivan Horvat koji je rekao da Hrvatski kulturni centar radi na očuvanju spomenika hrvatske kulture, govora i običaja Hrvata u Srbiji sa ciljem da šira javnost bude upoznata sa spomenicima hrvatske kulture i poznatim Hrvatima koji su rođeni, stvarali i radili u Srbiji.

- Na današnji dan u Petrovaradinu rođen je ban Josip Jelačić. Na Uspenskom groblju sahranjen je Josip Runjanin, kompozitor hrvatske himne "Lijepa naša domovino", a u Petrovaradinu je živio i stvarao Franjo Štefanović čija se opera smatra prvom operom u svetu napisanom za decu – rekao je Ivan Horvat.

 

 

Hrvatski kulturni centar iz Novog Sada od svog osnivanja 1999. godine organizuje različite humanitarne akcije i slikarske kolonije.

- Ove godine je organizovana humanitarna slikarska kolonija "Poklon za budućnost" čiji je pokrovitelj bio Grad Novi Sad, a na kojoj su učestvovali hrvatski slikari iz Hrvatske i Srbije. Novac koji smo dobili od prodaje slika upotrebljen je u humanitarne svrhe. Porodilištu u Novom Sadu kupljeni su laboratorijski inkubator i bezkontaktni toplomeri, a slike koje nisu prodate krase sobe porodilišta u Novom Sadu – rekao je direktor Hrvatskog kulturnog centra Dragan Ilić i zahvalio Gradu Novom Sadu na podršci koju im pruža u mnogim značajnim projektima, među kojima je film "Hrvatski spomenici kulture u zagrljaju Dunava".

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

betanija servisne informacije novosadsko porodilište novosađani horoskop raspored sahrana novi sad vremenska prognoza bez vode Vreme u Novom Sadu JKP Vodovod i kanalizacija restorani novi sad bez struje gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević Elektrodistribucija Novi Sad Republički hidrometeorološki zavod bebe jkp lisje Isključenje struje klinika za ginekologiju i akušerstvo isključenja struje raspored sahrana i ispraćaja servisne informacije novi sad novorođenčad elektrovojvodina matičar novi sad sahrane RHMZ gradsko groblje jkp novosadska toplana isključenje vode