Obeležena petogodišnjica rada Saveta za zdravlje i Savetnika za zaštitu prava pacijenata

Obeležena petogodišnjica rada Saveta za zdravlje i Savetnika za zaštitu prava pacijenata

Povodom pet godina rada Saveta za zdravlje Novog Sada i Savetnika za zaštitu prava pacijenata, u Skupštini Novog Sada održan je svečani sastanak.

Prema rečima v. d. načelnika Gradske uprave za zdravstvo Dragane Kojadinović cilj sastanka je da se zaposleni u zdravstvenim ustanovama u Novom Sadu upoznaju sa rezultatima rada Saveta i Savetnika, kao i sa pravima i obavezama utvrđenih Zakonom o pravima pacijenata, kako bi doprineli unapređenju u ovom segmentu zdravstvene zaštite, prevenirali povrede prava pacijenata i zaštitili prava zdravstvenih radnika.

Savetnici za zaštitu prava pacijenata Mihajlo Knezi i Sandra Gavrić - Veber su upoznali prisutne sa rezultatima petogodišnjeg rada i objasnili da, od 19 prava pacijenata u ostvarivanju zdravstvene zaštite koja su propisana Zakonom, najčešće primedbe odnosile su se na pravo na dostupnost zdravstvene zaštite, pravo na kvalitet pružanja zdravstvene zaštite i pravo na poštovanje pacijentovog vremena.

 - Novi Sad je veliki i značajan medicinski centar, na čijoj se teritoriji pored primarne zdravstvene zaštite ostvaruje i zdravstvena zaštita tercijalnog nivoa za sve stanovnike Vojvodine. U proteklih pet godina obradili smo oko 400 formalno podnetih prigovora, primili oko 600 stranaka i obavili više od dve hiljade telefonskih razgovora sa pacijentima, kojima smo dali savete. Deo problema uspeli smo da rešimo i pre okončanja postupka po prigovoru, omogućavanjem neposredne komunikacije između ustanova i pacijenata. Trudimo se da ojačamo partnerski odnos između pacijenta i zdravstvenih ustanova i da jačamo svest o poštovanju prava, ali i obaveza pacijenata – izjavio je Mihajlo Knezi.

Prisutni su imali priliku da postave pitanja Savetnicima za zaštitu prava pacijenata i da kroz izlaganje primera iz prakse i diskusiju unaprede znanje iz ove oblasti.

Oceni vest:
0
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Mirko

  pre 303 dana i 10 sati

  Fatamorgana.....

  Oceni komentar:
  0
  0
izmena režima saobraćaja novosadsko porodilište servisne informacije novi sad bebe jkp novosadska toplana bez struje jkp lisje horoskop sahrane novi sad novosađani novorođenčad isključenje vode matičar novi sad JGSP "Novi Sad" bez vode gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević betanija JKP Vodovod i kanalizacija Petrovaradin raspored sahrana novi sad elektrovojvodina klinika za ginekologiju i akušerstvo novosadska policija Spens horoskopski znaci servisne informacije klisa Isključenje struje raspored sahrana i ispraćaja isključenja struje